Friday, March 4, 2011

Seoul bersiap hadapi kemungkinan serangan Pyongyang

SEOUL: Polis Korea Selatan berkata semalam negara itu telah meningkatkan tahap keselamatan bagi menghadapi kemungkinan serangan-serangan ganas Korea Utara, di tengah-tengah ketegangan berikutan latihan tentera Amerika Syarikat-Korea Selatan bulan ini.

Pyongyang military
Korea Utara menganggap latihan itu sebagai raptai pencerobohan.

Korea Utara mengancam akan menjadikan Seoul satu 'lautan api' jika terjadi sebarang pencerobohan. 

Polis Unit Senjata Khas dan Taktik (Swat) dan anjing-anjing penghidu meronda stesen-stesen kereta api bawah tanah utama dan lapangan terbang. Kawalan keselamatan di kemudahan-kemudahan awam utama lain turut diperketat, kata satu kenyataan Agensi Polis Negara.

Polis komando dan kenderaan berperisai juga telah dihantar ke tengah Seoul bagi melindungi kedutaan Amerika, tambah kenyataan itu. 

Korea Selatan
Pyongyang telah melabel latihan-latihan kawat Key Resolve/Foal Eagle itu, yang melibatkan sekitar 200,000 askar Korea Selatan dan 12,300 askar Amerika, sebagai satu langkah pencerobohan dan mengancam akan bertindak balas.

Sejak latihan-latihan itu bermula Isnin lalu, polis Korea Selatan telah mengadakan latihan terhadap 'pelbagai bentuk perang luar biasa dan penerobosan oleh pasukan-pasukan khas musuh,' kata kenyataan itu. 

Latihan bersama itu dilaporkan bagi menghadapi pelbagai senario misalnya latihan bagi melawan provokasi, mengesan senjata pemusnah besar-besaran, serta menangani satu perubahan mendadak rejim dalam negara komunis itu dan perpindahan pelarian. 

Inilah BATU API no 1 di Dunia - Amerika Syarikat
Key Resolve, satu latihan pos kawalan melibatkan simulasi komputer, akan berterusan hingga 10 Mac.

Beberapa bahagian Foal Eagle, satu gabungan tentera udara, darat dan laut, diteruskan hingga 30 April. 
Pyongyang Army
Latihan-latihan ini berikutan ketegangan setahun.

Korea Selatan menuduh Korea Utara menenggelamkan sebuah kapal perangnya Mac tahun lalu berhampiran sempadan Laut Kuning, membunuh 46 orang. Namun Korea Utara menafikannya.

November lalu, Pyongyang telah menyerang sebuah pulau Korea Selatan berhampiran sempadan, hingga dua anggota marin dan dua orang awam maut. 

Korea Selatan n deretan kereta kebalnya
Tentera Korea Selatan akan menghantar helikopter serangan ringan 500MD ke pulau-pulau barisan hadapan bagi menghadapi sebarang penyusupan hoverkraf oleh pasukan khas Korea Utara, kata seorang pegawai tentera, ditukil agensi berita Yonhap. -- AFP.

Kem Tentera Amerika yang bertapak di Korea Selatan

pss: Nauzubillah, peperangan2 seperti inilah yang sebenarnya mempercepatkan kehancuran bumi

Wednesday, March 2, 2011

Hohohoho: Malaysia Offers Multiple Entry Visa

Tourism Malaysia is offering a multiple-entry visa to visit and live in Malaysia for 10 years. “With this visa, Indonesians can buy property, vehicles and do business,” said Zahrul Layali, Tourism Malaysia’s marketing executive in Jakarta last weekend.

Visa holders will be permitted to continue their education, bring their and family and extend after the 10-year period. According to Zahrul, Indonesian citizens are the 10th biggest holder of Malaysian visas, as many Indonesians own property in Malaysia.


p/s: Kementerian Sumber Manusia luluskan 45,000 kemasukkan w/n India ke Malaysia untuk penuhi kekosongan sektor2 pekerjaan kosong di Malaysia. Rujuk : BHO

W/n asing yang ada kat dalam negara sekarang ni pun dah berjuta-juta. Rakyat Malaysia yang tak ada kerja pun berduyun-duyun lagi.. Aduhai Kerajaan Malaysia yang pemurah!!! :(
S Subramaniam a.k.a Menteri Sumber Manusia

Samy Vellu a.k.a Duta Khas Malaysia di India.

Brader Bangla pun PERKASA?? Hayoyoyoyoyo..Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...