Saturday, October 23, 2010

Sejenak berfikir..

Ilmu akan menjaga kita, 
Tetapi harta kitalah yang menjaganya..
Banyak ilmu banyak kawan,
Banyak harta banyak lawan.

Carilah ilmu kerana dengan ilmu kita dapat hidup selama lamanya.
Manusia pasti mati tetapi orang yang berilmu tetap hidup.

~Ali bin Abu Talib~

Friday, October 22, 2010

Dr Zulkefli calon PAS

GUA MUSANG, 21 Okt: Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Gua Musang, Dr Zulkefli Mohamad diumumkan sebagai calon PAS mewakili Pakatan Rakyat bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) N.45 Dun Galas.


Pengumuman itu dibuat Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada majlis pengisytiharan calon di Dataran Ilmu, di sini sekitar jam 11.54 malam ini.

“Inilah pemimpin yang PAS pilih sebagai ‘Calon Kita’ bagi Pilihan Raya Kecil N.45 Dun Galas. Beliau adalah Dr Zulkefli Mohamad,” umumnya yang juga Menteri Besar Kelantan.

Menurut Tuan Guru Nik Aziz, Zulkefli dipilih kerana diyakini mampu meneruskan kerja cemerlang yang telah diusahakan wakil rakyat sebelum ini, Allahyarham Chek Hashim Sulaima.

Hadir sama pada majlis tersebut, semua pimpinan utama PAS Pusat termasuk Presiden, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan timbalannya, Nasharudin Mat Isa. Turut serta ialah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Timbalan Setiausaha Agung DAP, Datuk Ngeh Koo Ham.

Biodata Zulkefli:

Beliau merupakan anak kepada seorang pemimpin PAS, Mohamad Awang yang pernah dinobatkan sebagai Tokoh Penerangan PAS Kelantan tahun 1996.

Bapanya juga adalah bekas Adun Guchil, Kuala Krai tahun 1974-1978.

Ibunya pula, Ramelah Mat Jusoh seorang yang gigih mendidik 10 orang anak.

Hasilnya, calon PAS ini adalah anak yang ketujuh, seorang yang benar-benar mewarisi bakat perjuangan ayahnya.
Dr Zulkefli dilahirkan pada tanggal 16 Januari 1966 bertempat di Guchil 3, Kuala Krai.

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Banggol Guchil, Kuala Krai. Kemudian meneruskan pengajian di peringkat menengah di Sekolah Menengah Sultan Yahya Petra.

Kecemerlangannya dalam pelajaran terbukti apabila mendapat tawaran belajar di Universiti Malaya dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Sarjana Muda Pembedahan tahun 1992.

Pengalamannya sebagai seorang doktor kerajaan di Hospital Taiping, Perak (1992) kemudian berpindah ke Hospital Besar Kota Bharu (1993) dan Pusat Kesihatan Ciku 3 Gua Musang; telah mendidik beliau menyayangi masyarakat dan memahami kesusahan hidup rakyat.

Justeru itu, beliau mengambil keputusan membuka klinik sendiri di Ciku 3, Gua Musang sebagai meneruskan khidmat dan merapatkan lagi hubungannya dengan rakyat.

Dr Zulkefli mula aktif dalam PAS apabila terlibat dengan cawangan ketika berkhidmat di Ciku 3, sehinggalah beliau terpilih untuk jawatan Yang Dipertua PAS Kawasan Gua Musang.

Beliau juga pernah bertanding dalam pilihan raya umum 2004 di Dun Galas dan pilihan raya umum 2008 bagi Parlimen Gua Musang.

Meskipun begitu, beliau menyedari bertanding di kubu kuat Tengku Razaleigh bukanlah mudah untuk mencapai kemenangan, namun dengan kegigihan dan kesungguhan, beliau tetap menghadapinya dan sedia memikul tanggungjawab parti.

Justeru, masyarakat dan parti menilainya sebagai seorang pemimpin yang ikhlas, taat dan rela berkorban demi perjuangan Islam.

Thursday, October 21, 2010

Melayu Islam !! Sedarlah!!

Kenapa sesetengah golongan melayu ini begitu bersikap menolak pada insan yang berdakwah menuju ke jalan Islam..


Insan ini selalu dikritik, dinafikan hak dalam pentadbirannya, pernah dikatakan nyanyuk, dimaki, dilabel tidak layak bercakap perihal Islam walaupun berstatus Tok Guru..MasyaALLAH…

Adakah golongan itu persis syaitan yang bertopengkan Islam?? Kenapakah mereka begitu membenci sesama Islam?

Tidakkah Islam itu mengajar umatnya nasihat dan menasihati dan bukan mengkhianati?

Sedangkan bangsa yang beragama lain sanggup mengikutnya walaupun dasar parti yang berbeza..
Sedangkan parti yang dibawa insan bergelar Tok Guru ini ialah perjuangan berlandaskan agama Islam..
Kenapakah bangsa yang beragama lain sanggup menjadi pengikutnya? 
Hinggakan wujud pada parti Islam itu kumpulan penyokong daripada kaum-kaum yang berbeza ajaran agamanya daripada Islam..

Kenapa tidak suasana dan keterbukaan politik Islam ini dijadikan contoh sebagai kepentingan perpaduan..

Sekiranya diantara kita khususnya Kepimpinan Negara telus untuk menyepadukan kaum, kenapakah tidak dilaksanakan keterbukaan politik Islam walaupun sama sekali tidak pada Hudud.

Kenapakah kaum-kaum lain lebih mudah menerimanya berbanding kaum bangsa seagamanya sendiri?

Tidak hairan jika golongan itu mengkritik pentadbirannya (walaupun sudah 19tahun memerintah..)
Tetapi golongan itu sangat berani menidakkan hujah-hujah seorang yang bergelar Tok Guru sambil memperlekehkannya!!!
Lebih malang kita melihat daripada komponen pemerintah sendiri secara terbukanya menghina Islam. Islam itu disignifikasikan sebagai mundur, lemah, korupsi, ekstrim bahkan dilabel sebagai pengganas..

Ulama??

Lebih malang sebenarnya kita, terutama ulama-ulama version pemerintah yang langsung tidak mampu bersuara menidakkannya.

Apakah peranan sebenarnya ulama-ulama tauliah ini? Mungkin mereka 'firewall' kepada bangsa?!! hmmmm..
Mereka sebenarnya dilihat lebih berfungsi sebagai Islam yang menentang KeIslaman..(thinking)
  
Tetapi ini sudah keterlaluan. Melayu itu sangat bongkak. Melayu itu seperti sangat tinggi ilmu agamanya. Melayu itu begitu handal berkata-kata. Melayu itu sangat asyik menghina KeIslaman..dan dalam diam-diam melayu itu hanyalah sekadar boneka kampung.. dan melayu itulah 'ulama bertauliah'!!

Ulama-ulama tersohor dinegara ini sebenarnya telah lama 'dikuburkan' kerana mereka diklasifikasikan sebagai lalang yang mengacau dedaunan. Berdakwah di bumi majoritinya Islam pun penuh dengan ranjau didurikan.

Adakah benar sebegitu? Jika benar sedemikian, adakah benar inilah yang dikatakan ‘mematikan’ golongan-golongan agama, ulama, ilmuan Islam seperti yang  diriwayatkan dari Abdullah bin Amr r.a,
bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya Allah tidak akan mencabut ilmu dari umat manusia begitu sahaja, tetapi Dia mencabutnya dengan cara mematikan para ulama, sehingga manakala benar-benar sudah tidak ada lagi seorang pun yang berilmu, maka manusia mengangkat para pemimpin yang bodoh. Para pemimpin itu ditanya, mereka pun memberi fatwa tanpa ilmu. Dengan demikian mereka sesat dan menyesatkan.”
(H.D. Bukhari, Muslim, Tirmizi, Ibnu Majah dan Ahmad )

Sedarlah kita wahai umat Muhammad SAW.. terlalu banyak ni’mat yang telah Allah taala berikan kepada kita sebagai umat Rasulullah SAW. Mahukah kita digelar melayu yang lupa dunia dan akhirat? Kembalilah kita mensyukuri ni’mat keIslaman yang zahirnya telah Allah taala beri pada kita!! Tidak terkira nilai hidayah yang telah dikurniakan Maha Pencipta ini pada kita..
Sudahkah kita lupa tentang kisah Abu Talib yakni bapa saudara kepada Nabi Muhammad SAW?

Allah SWT telah mengingatkan Nabi SAW melalui firmanNya surah al-Qashssh ayat 56, "bahawa beliau tidak dapat memberi petunjuk (hidayah) kepada orang yang dikasihi iaitu Abu Talib, bapa saudaranya."
Menceritakan bahawa Nabi SAW tidak mempunyai kuasa untuk membawa bersama orang yang dikasihi kedalam syurga, kerana kuasa memberi hidayah hak Allah SWT hanya kepada orang dikehendaki sahaja.

Tok Guru

Haruslah kita sedar sesungguhnya kita akan kembali jua kepadaNya.. Apakah dalil yang kita ada untuk menidakkan nas al-Quran dan Sunnah yang disampaikan insan bergelar Tok Guru ini?
Dari golongan melayu ini juga ada mengatakan Tok Guru ini sudah nyanyuk, tua!! Bercakap hukum hakam mengikut kepentingan sendiri!! MasyaAllah.. Sepertinya manusia yang mengata ngata itu begitu tinggi ilmunya.. Begitu hina nilai dan tafsiran kita pada alim ulama!!!

Apakah pentingnya menipu, memperdaya rakyat pada peringkat usia seperti Tok Guru? Adakah keperibadian Tok Guru sepanjang pemerintahannya itu kelihatan sangat bermegah-megah? Dan adakah rakyat di Kelantan itu sangat bangsat untuk menerima kepimpinannya selama ini?? Pernahkah Tok Guru menonjolkan isterinya dikhalayak ramai??
Adakah anak beranaknya menjadi kroni kepada kerajaan?? Ataupun berkepentingan dalam syarikat-syarikat GLC??

Tahukah kita bila ajal itu datang menjemput kita? Mampukah kita jamin bahawa kita akan hidup sejam selepas ini??
Kamu akan katakan YA sekiranya kamu mencabar kuasa Allah SWT!! Tiada siapa yang tahu sejauh mana kita mampu hidup didunia ini. Kalaupun kita masih taksub pada kuasa pemerintah sekarang, janganlah kita memperlekehkan dakyah Islam.
Kita terlalu kerdil disisi Yang Maha Esa. Kita hanya penumpang yang hina. Kita berani mengatakan tidak pada mereka yang berjuang dengan agamaNya.

Persoalan agama begitu mudah diperkotak katikkan oleh mereka-mereka yang berkepentingan. Dan mereka inilah sebenarnya yang MUNAFIK!!! Ceramah-ceramah, kuliah-kuliah dan kelas agama semakin hari semakin disusahkan dengan alasan ‘politik’. Ustaz-ustaz dan alim ulama yang berani menegur pemerintah di gam daripada bersiaran di kaca televisyen. Bahkan mereka ini akan dicanang sebagai penentang pemerintah, sesat dan sebagainya.

Adakah jenis pemerintahan sebegini yang kita agung agungkan? Melaungkan Islam sekadar pemanis.. Pemerintah yang tidak pernah menghargai perjuangan Islam. Benar!! Perlaksanaan hukum hudud diperlekehkan dengan alasan itu hukum kuno?!!
Nauzubillah. Tidakkah kita sedar bahawa hudud itu adalah hukum dan undang-undang Allah taala?? Perlaksanaan dinar dan dirham juga dipersenda oleh kejahilan mereka ini secara terang terangan. Abu Bakar Ibn Abi Maryam menceritakan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud “Akan tiba satu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah emas dan perak.”(Musnad Imam Ahmad Ibn Hambal).Contoh link di atas what ‘Melayuss’ said about Tuan Guru Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat.


 [4] Jika seseorang bertanya kepadamu: “Apakah agamamu?”
Katakanlah: Agamaku adalah agama Islam.

Dalilnya adalah firman Allah:
 “Sesungguhnya agama (yang diredhai) di sisi Allah hanyalah Islam.” (QS Al-Imran [3] : 19)
 Dan Allah berfirman:  “Dialah yang telah mengutus Rasul-Nya (dengan membawa) petunjuk (Al Qur'an) dan agama yang benar.” (QS At-Taubah [9] : 33)
Dan Allah berfirman:  “Barang siapa mencari agama selain agama Islam, maka sekali-kali tidaklah akan diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi.” (QS Al-Imran [3] : 85)

1.Islam adalah jalan yang lurus (shirat). Dalilnya adalah hadits An-Nuwas bin Sam’an yang meriwayatkan bahwa Nabi bersabda: “…Dan jalan itu adalah Islam” [HR Ahmad (4/182) dan ini adalah hadits shahih]. Maka barangsiapa yang teguh di atasnya akan teguh –insya Allah- di atasshirat yang akan dibentangkan diatas neraka.
Dalilnya adalah firman Allah: “Dan tidak ada seorang pun dari padamu, melainkan mendatangi neraka itu. Hal itu bagi Tuhanmu adalah suatu kemestian yang sudah ditetapkan. Kemudian Kami akan menyelamatkan orang- orang yang bertakwa dan membiarkan orang-orang yang lalim di dalam neraka dalam keadaan berlutut.” (QS Maryan [19] : 71-72).

Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Nabi bersabda: “…lalu dikirimlah amanat dan rahim supaya keduanya berdiri di sebelah kanan dan kiri jembatan (shirat). Yang pertama diantara kamu akan lewat seperti kilat, kemudian seperti angin, kemudian seperti burung. Dan kecepatan seseorang (diatas jambatan) sesuai dengan amalnya masing-masing…(Dan orang-orang akan terus melintas) sampai amal tak sanggup lagi menolongnya
Di sis-sisi jambatan terdapat pengait yang siap menyambar siapapun yang diperintahkan untuk disambar. Oleh karena itu akan ada yang babak belur meskipun selamat dan ada pula yang terjungkal ke dalam neraka.” (HR Muslim)

 Al-Bukhari meriwayatkan dari Abu Said Al-Khudri bahwa Nabi SAW bersabda: “Shirat akan dibentangkan( pada hari kiamat) dan diletakkan di atas neraka.” Kami berkata: “Ya Rasululllah apakah shirat itu?” Beliau  menjawab: “Ia adalah permukaan yang licin yang memiliki kait dan duri… Ada orang yang selamat, ada yang selamat dengan babak belur dan ada yang terjungkal ke dalam api neraka jahannam


Pss: Saya sejujurnya mengakui sangat terpersona dengan kesederhanaan peribadi Tuan Guru sebagai Ulama Islam yang disegani dan terbukti  di iktiraf antara 50 tokoh Islam yang berpengaruh di dunia dan


Suka saya nyatakan disini bahwa tulisan ini tidak bermaksud ingin membangkitkan perihal isu berkaitan dasar perjuangan parti sebaliknya menjurus kepada keperibadian Menteri Besar Kelantan yakni Tuan Guru Nik Abdul Aziz..
Wednesday, October 20, 2010

Big Mac Index, China & Malaysia Currencies Undervalued?

On average a McDonald’s Big Mac costs about 14.5 yuan or about US$2.18 in China (Beijing and Shenzhen) as compare to US$3.71 for the same burger in the United States. Based on a study done by McDonald and Economist using Big Mac Index, a semi-hilarious method of measuring the PPP (purchasing power parity) between two currencies, it seemsChina enjoys the cheapest Big Mac burger due to undervalued currency.

Malaysia is behind China using the burgernomics measurement although some swear that a Big Mac in America is much bigger in size than the one you can get in Malaysia. It may be true though because the fried chickens you’re consuming from KFC (Kentucky Fried Chicken) Malaysia are obviously bigger in size than KFC Singapore due to health issue.

In Switzerland the cost of Big Mac is about 83% more thus it’s super expensive to dine at McDonald (NYSE: MCD, stock) using the franc currency. By the same argument, China’s yuan is about 41% undervalued but let’s hope Obama administration would not be silly enough to use McDonald’s Big Mac burger to justify to China government that their currency is indeed undervalued. Euro meanwhile is 29% overvalued.

Big Mac Index China Malaysia Currencies 
Big Mac Index nevertheless is not perfect and has limitations otherwise it would be the best formula ever discovered by mankind. In certain countries, eating at fast-food restaurants such as McDonald’s is relatively expensive than local foods. From the religious point of view country such as India does not consume beef hence beef burgers are not available.
In addition, the ingredients prices in making beef patties such as the special sauce, pickles, onions, lettuce, cheese and even the sesame seed bun differ very much from one country to another country. The profit margin naturally is different. Therefore the Big Mac Index should be taken with a pinch of salt. And if you feel the burger is not filling enough as compared to local foods but costs more, that doesn’t necessary means your currency is undervalued.
It could be due to your government’s mismanagement so much so that even if the currency appreciates and the cost of Big Mac goes up accordingly, you may not be able to afford it if your take-home wage does not appreciate in line with it. A good example is the milk powder (such as Pediasure) in Malaysia that appreciated by 10% despite the local currency’s huge appreciation against other currencies. Unfortunately the consumers’ salaries did not increase hence the low purchasing power.

Malaysian 2011 Budget – It’s All About Mega Projects

First of all, I’m not sure if you can call this 2011 Budget for the people. Probably a Pre-Election Budget or Mega-Project Budget or even The Last UMNO Budget would be more appropriate. 
Considering Najib administration is set to call for asnap election within 6 to 9 months from now, what better way then to stretch the budget to the include a 100-storey tower and throw the big figure billion and trillion here and there?

The budget is all about “Big Projects”, “Big Spending”, “Big Money”, “Big Contracts” and “Big Appetites”. It’s a clever budget politically though because in a worst case scenario whereby the ruling government were to lose power, at least all the cronies would have gotten their slices of cake. On the same note if the mega-projects theme previously played successfully by ex-PM Mahathir succeeds again in winning voters’ heart, the ruling government may get life extension. Najib Malaysia 2011 Budget

1) Greater KL MRT Project
 • Cost: RM40 billion, starting 2011 to be completed by 2020
 • A more comprehensive and efficient public transportation is overdue but can we see transparency in project awards or the cronies will once again get to become main-contractors without having to do a single thing?
2) Warisan Merdeka 100-storey Tower Project
 • Cost: RM5 billion
 • To become the tallest and new landmark to rival Mahathir’s 88-storey Twin-Towers? Do we really need another tallest building or it’s just to serve the ego of an individual to boast that his 100-storey building is the tallest after all? Why not go for 200-storey instead *grin*?
3) Support for Corridors Project
 • Cost: NCER (RM133 million), ECER (RM178 million), Iskandar (RM339 million), SCORE (RM93 million), SDC (RM110 million)
 • The Corridor projects hypes have been trumpeted since ex-Badawi era and not much has been heard about the benefits except for continuously hundreds of millions of allocation to keep it alive.
4) Integrated Resort in Karambunai, Sabah
 • Cost: RM3 billion with government’s contribution of RM100 million
 • Again the popular question is: will there be a casino just like Singapore’s IRs? The RM3 billion project is still very sketchy. Either the RM3 billion figure if overblown to please Sabahans or the IR will ultimately consists of gaming business to ensure return on investment hence you can guess who are the cronies involved.
5) KL International Financial District
 • Cost: RM26 billion
 • Joint-venture between 1Malaysia Development Berhad and Abu Dhabi-based Mubadala Development Company to develop KLIFD
6) Multiple new Highways
 • Cost: Multi-billions
 • Ampang-Cheras-Pandan Elevated Highway, Guthrie-Damansara-PJ Highway, Pantai Barat-Banting-Taiping Highway
 • The news that toll rate will not be increased for the next 5 years for 4 highways operate by PLUS was obviously a pre-election measure. The government didn’t disclose if by doing so will it will have to pay compensation (quietly) to PLUS.
7) Development of 1,084 hectare Malaysian Rubber Board land, Sungai Buloh
 • Cost: RM10 billion, to be completed by 2025
 • Employees Provident Fund to undertake mixed development
8) Service Tax to raise from 5% to 6%
 • The fact that government delay the unpopular GST but raise the service tax instead shows that Najib administration is worry about a defeat should GST goes ahead. In order to replenish the coffer, the additional service tax was introduced. And now everybody pay more for a value meal at McDonald or KFC, not to mention Astro subscription.
9) Sales Tax exempted on mobile phones
 • Unfortunately smart-phones such as the popular Apple iPhone 4 will not be affected.

Overall, the budget is boring and lacks the initiatives in helping the average-Joes to buy more with less. The buying power is already so low and yet what the government cares was to increase service tax and build empires for the current administration. If not for the worsening support from even the civil servants, the present government would not give the carrot of 90-day maternity paid leaves. As we move near the snap election, more money and contracts changes hands.

Apakah penyebab rabun malam?


Pasti anda pernah mendengar perkataan rabun malam di mana penghidapnya rabun semasa matahari terbenam.

Sebenarnya rabun malam merupakan satu penyakit yang disebabkan oleh kekurangan Vitamin A dalam makanan yang menyebabkan sel mata yang kering dan menghadkan keupayaan untuk menguruskan intensiti (ketumpatan) cahaya.

Kesan sampingan yang lain termasuk kulit menjadi kasar dan bersisik di tangan dan kaki.

Pembentukan gigi dan pertumbuhan badan juga mendapat gangguan dan dalam beberapa kes kornea sangat kering dan legap dan membawa kepada buta.

Mereka yang menghidapi rabun malam perlu mengambil lebih banyak sayuraan berdaun terutama bayam, hati, mentega, buah-buahan, lobak merah, labu, susu dan ikan di dalam diet bagi mendapatkan lebih banyak vitamin A. - estidotmy

AIRMATA RASULULLAH SAW...

Sejauh mana kita mencintai ALLAH & RasulNYA ?

"Sesungguhnya ALLAH menceritakan tentang rasul-rasulNYA di dalam Al-Quran adalah sebagai bimbingan kepada kita bagi mendekatkan diri kepadaNYA"

"Tidak beriman kita sehingga hawa nafsu patuh dan taat kepada ajaran Islam melalui ilmu Al-Quran & Sunnah berpandukan hadis Rasulullah s.a.w.

AIRMATA RASULULLAH SAW...

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. 'Bolehkah saya masuk?' tanyanya.. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, 'Maafkanlah, ayahku sedang demam', kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu..

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, 'Siapakah itu wahai anakku?'
'Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,' tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan.

Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.

'Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia.
Dialah malaikatul maut,' kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya.

Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

'Jibril, jelaskan apa hak ku nanti di hadapan Allah?', tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.
'Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu.
'Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu,' kata Jibril. 

Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. 'Engkau tidak senang mendengar khabar ini?', tanya Jibril lagi.
'Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?' 

'Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat
Muhammad telah berada di dalamnya,' kata Jibril.
Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik.

Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. 'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.'
Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.

'Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?'
Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu.
'Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal,' kata Jibril.
Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh, karena sakit yang tidak tertahankan lagi..

'Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.'
Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi.
Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu,  Ali segera mendekatkan telinganya. 'Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku'
'peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.' 


Diluar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan.
Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.

'Ummatii,ummatii,ummatiii?' - 'Umatku, umatku, umatku'
Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.
Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?
Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi 

Betapa cintanya Rasulullah kepada kita. 
Kita bagaimana??
Pernahkah kita lupa untuk berselawat ke atas Rasulullah SAW walaupun sehari sekali??
Insafilah diri.. 
Jauhilah kemungkaran kalaupun tidak mampu berbuat amal..

Janji di Manek Urai belum selesai

..
PENDUDUK di kampung Manek Urai hairan tiba-tiba dua papan iklan projek Barisan Nasional (BN) didirikan berhampiran jambatan menuju ke Kampung Manek Urai Lama.

Pada awalnya hanya di sebelah kampung baru dipasang papan tanda projek tertera gambar dacing. Tidak lama kemudian dipasang pula papan projek BN di Kampung Manek Urai Lama.

Namun papan tanda yang didirikan di Kampung Manek Urai Lama tidak tertera nama kontraktor, sedangkan di kampung baru ada nama kontraktor iaitu Salabumi (M) Sdn Bhd.

Kata orang kampung mengapa seperti tergesa-gesa sangat sehingga ada kepincangan di sana-sini. Lebih mengelikan lagi apabila rumah kontena pula diangkut ke tanah milik penduduk tidak jauh dari jambatan sedia ada Sabtu lepas.

Kemungkinan besar pemilik tanah tersebut pun belum dimaklumkan mengenai penggunaan tanahnya dijadikan tapak pejabat kontraktor.
Lebih menghairankan segala permohonan ke Pejabat Tanah dan Jajahan Kuala Krai bagi pengambilan tanah belum dibuat sehingga sekarang.
Malah difahamkan cadangan projek berkenaan juga tidak dibawa ke pejabat JKR Kuala Krai.

Menurut sumber mesyuarat mengenai cadangan membina jambatan baru yang dijanjikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin Julai 2009 dibincang pada mesyuarat di JKR Kesedar di Tanah Merah, semalam.

Perbincangan itu katanya hanya melibatkan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) dan JKR Kesedar.
Adun Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah berkata, jelas kelihatan projek jambatan baru di Manek Urai dibuat dalam keadaan tergesa-gesa sehingga kelihatan banyak kecacatan.

”Orang kampung sedar pada awalnya papan tanda projek pembinaan jambatan tidak dilekatkan nama kontraktor, tetapi beberapa hari kemudian baru ditampal.

”Penduduk yang tinggal berdekatan dengan projek pun belum diberitahu pengambilan tanah yang akan dibuat. Ini betul-betul projek mee segera kerana pilihan raya kecil di Galas,” katanya di sini.
Bagaimanapun kata beliau sekiranya projek itu benar-benar menjadi kenyataan, ia dapat memberi keselesaan kepada penduduk kerana jalan di atas jambatan menjadi dua lorong.

Namun hairannya mengapa baru ketika kehangatan kempen pilihan raya di Galas JPP tergesa-gesa mahu memberitahu penduduk janji membina jambatan baru tetap ditunaikan.
Agak melucukan juga cadangan pembinaan kompleks sukan di Manjor yang disebut menteri sudah siap 20 peratus, rupa-rupa baru diratakan tanah.
Kerja-kerja menyodok pula baru dilakukan seminggu dua ini. Jauh sekali untuk sampai 5 peratus. Bahan-bahan binaan seperti kayu atau besi pun tidak kelihatan. Ini keanehan yang dipamerkan Umno dalam suasana menghadapi pilihan raya kecil Galas.

Belum sempat segala janji di Manek Urai menjadi kenyataan tiba-tiba dinukil pula janji baru di Gua Musang. Projek perumahan rakyat bernilai RM300 juta ditabur pula di Gua Musang. Projek itu dijangka akan dilancarkan Timbalan Perdana Menteri pada 24 Oktober ini.
Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerjaraya, Utiliti, Alam Sekitar, Mejar (B) Md Anizam Abdul Rahman berkata, sebelum menabur janji-janji baru lebih baik kerajaan pusat mempercepatkan pembinaan jambatan Sultan Yahya kedua yang sudah melewati tempoh.

Isu yang cuba digimikkan di Gua Musang hanya terbeban di bahu pengarah pilihan raya BN di Galas, Tengku Razaleigh Hamzah.
Banyak pihak hairan dengan kemunculan Ku Li secara tiba-tiba.

”Mengapa tiba-tiba baru sekarang pemimpin tertinggi Umno mahu cari Tengku Razaleigh Hamzah,” tulis veteran Umno, Tan Sri Abdullah Ahmad dalam sebuah akhbar baru-baru ini.

Abdullah juga menulis seorang pegawai tadbir memberitahunya, dahulu Umno berpeluang baik tetapi perkembangan muktahir dalam situasi Kelantan nampaknya tidak memihak kepada Ku Li dan Umno.

Ku Li galas beban Umno

Nampaknya percaturan Umno menghadapi pilihan raya kecil diletak sepenuhnya di bahu anggota parlimen Gua Musang.
Ada pihak berhujah taktik tersebut menjadi penyambung hayat kepada Ku Li dalam karier politik.
”Menang Ku Li di Galas bermakna masa depan politik masih ada, tetapi kalau sebaliknya, ’hayat’ politiknya berakhir di situ,” kata seorang penduduk dari Kampung Batu Papan.

Kampung tersebut merupakan kubu kuat Umno di Gua Musang. Namun pada pilihan raya umum Mac 2008, PAS mendapat kedudukan agak selesa dengan sokongan 54.03 peratus.

PAS mendapat kelebihan 92 undi di ketiga-tiga saluran mengundi di kubu tradisi Umno di Batu Papan.
Sedangkan sebelum itu PAS sukar menembusi kubu tersebut. Malah tenaga pengkuliah agama kerajaan negeri juga tidak mendapat ruang untuk mengajar di masjid dan madrasah kampung berkenaan. Penempatan terbabit mempunyai kira-kira 500 rumah.

Seorang pendakwah, Mohd Zaki Mat Zin, 38 berkata, guru agama dari Unit Dakwah Halaqat, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan belum mendapat ruang mengajar di kampung tersebut.
”Sehingga sekarang Unit Dakwah Halaqat tidak diberi peluang biar pun di tempat-tempat lain masalah seperti itu tidak timbul,” katanya ketika ditemui sini.

Seorang warga emas Harun Majib, 67 mengakui Batu Papan menjadi kubu tradisi Umno sejak zaman berzaman. Katanya, kawasan itu sukar ditembusi PAS kecuali pada pilihan raya umum lalu apabila Chek Hashim Sulaima menang.
”Itu merupakan satu sejarah. Pakcik melihat itu kelebihan yang ada pada Chek Hashim sehingga mudah diterima penyokong Umno,” katanya.

Bagaimanapun di tujuh peti undi lain terutamanya membabitkan pengundi di kalangan Orang Asal, kekuatan PAS di bawah 40 peratus, kecuali di Unit Peti Undi (UPU) Hau.
Kekuatan PAS juga agak seimbang berbanding Umno/Barisan Nasional (BN) di UPU Kampung Pulai iaitu 47 peratus. PAS juga mempunyai kedudukan agak selesa di kawasan pengundi bercampur Melayu dan Cina.

Umno benar-benar mengharapkan sentuhan Ku Li bagi mendapat kekuatan baru di Galas, selepas tercicir ke tangan PAS pada Mac 2008.
Malah Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin meletakkan pengharapan sepenuhnya kepada Ku Li. Sebaik sahaja Chek Hashim meninggal dunia, Muhyiddin membuat kenyataan melantik Ku Li sebagai pengarah pilihan raya BN di Galas.

Biar pun kenyataan itu melukakan perasaan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed, namun dalam situasi Gua Musang, pemimpin Umno di Kuala Lumpur belajar ’melutut’ semula kepada Ku Li. Mustapa perlu menerima hakikat Gua Musang bukannya Jeli yang menjadi kubunya sejak dua penggal lalu.

Namun dalam konteks Gua Musang Mustapa perlu membisu dan hanya akur segala arahan Ku Li sebagai pengarah pilihan raya BN.
Bagaimanapun mengapa pula tiba-tiba Ku Li menafikan mempunyai hubungan dingin dengan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri terbabit.

Ku Li vs Mustapa

”Saya tidak ada masalah bekerja dengan Mustapa bagi memastikan kemenangan BN pada pilihan raya kecil Galas,” kata Ku Li sekembali dari bercuti di London. Penafian Ku Li itu mengundang rasa pelik. Kata orang kalau tidak ada angin masakan pokok boleh bergoyang.

Inilah realiti yang berlaku di Kelantan sekarang. Ku Li pernah dilantik semula sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan ketika menghadapi pilihan raya umum 1999.

Namun tidak lama selepas Ku Li gagal mengulangi kejayaan merampas Kelantan pada 1978, Mustapa pula menggantikan Ku Li di Perhubungan Umno. Peristiwa lama Mustapa ’merebut’ tempat Ku Li menyebabkan luka lama berdarah kembali. Maka tidak hairanlah tiba-tiba Ku Li menyebut hubungan dengan Mustapa elok.

Kecamuknya dapat juga dilihat apabila Ku Li Isnin lalu memberitahu pucuk pimpinan Umno belum lagi membincangkan soal siapakah calon BN pada pilihan raya kecil Galas.

"Belum ada sebarang keputusan dibuat, tiada perbincangan mengenainya," kata Ku Li selepas mengadakan pertemuan dengan Najib di parlimen.


Tuesday, October 19, 2010

Hari Berbasikal Bogel??!

Pada bulan Jun 2010 baru-baru ini merupakan sambutan Hari "World Naked Bike Ride". Ia di sambut dengan meriah dibanyak bandar-bandar besar dunia dengan acara menaiki basikal berbogel beramai-ramai di sekeliling bandar. Menarik kan? :)


Klik di sini untuk gambar-gambar menarik.


Tapi aku pasti negara Malaysia kompom tak join sambutan hari berbasikal bogel dunia ini. Kalau tak, pasti habis beskal2 yang dok sangkut kat kedai2 beskal MTB


Salah satu agenda hari tersebut disambut adalah untuk menyatakan ketidakpuasan hati penunggang atau pemandu kenderaan lain yang tidak berhati-hati atau bersimpati dengan penunggang basikal yang terdedah dengan bahaya lalu lintas. Kalau diikutkan agendanya, team MTB Malaysia pun kena think something untuk cuba risik-risik organiser ride ni..Jadi dengan berbasikal bogel sekeliling bandar dapat menimbulkan kesedaran betapa lemah dan rapuhnya para penunggang basikal.

Hmm, kalau setakat kayuh around 5km tu aku rasa ok lagi kot. Tapi kalau distance lebih, aku suggest semua rider kena apply cuti seminggu siap2.. Sebabnya, tengok la aci sebelah ni pakai apa? hahaha.. Kalau ada ride offroad aku rasa cuti kena tambah lagi seminggu. kah kah kah..

Satu agenda lagi ialah untuk berkempen kepada penjagaan alam sekitar dengan menggunakan kenderaan tanpa menggunakan bahan api. caiyok.. ride fol all..


easy ride pun ada..huhuhuh

Najib Mau Lawan Tun Det

Najib: Menara 100 tingkat bukan pembaziran
Datuk Seri Najib Razak mempertahankan cadangan pembinaan menara 100 tingkat bernilai RM5 bilion oleh Permodalan Nasional Bhd (PNB) dan menyifatkan ia bukan pembaziran tetapi bertujuan menjana ekonomi serta mewujudkan satu mercu tanda Malaysia yang maju dan moden.

Perdana Menteri berkata pembinaan menara itu akan turut membawa manfaat kepada pelbagai sektor.


"Banyak kerja-kerja kontrak yang boleh kita agihkan untuk menggerakkan kegiatan ekonomi, dan kawasan itu boleh menjadi pusat perniagaan menempatkan peniaga bumiputera dan bukan bumiputera, menjadi pusat tarikan dan beri keuntungan.

"Projek ini bukan pembaziran tapi menguntungkan, yang dirancang (oleh) PNB. Najib berkata beliau tidak mengarahkan PNB untuk mewujudkan projek itu.

"Saya tidak arahkan PNB. PNB yang mencadangkan (perkara) ini, sesuatu yang sangat diingini oleh pengurusan atau lembaga (pengarah) PNB," katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan amanatnya kepada anggota perwakilan di majlis tertutup Taklimat Presiden sempena Perhimpunan Agung Umno 2010 hari ini.

Semasa membentangkan Bajet 2011 Jumaat lalu, Najib, yang juga Menteri Kewangan, mengumumkan satu lagi mercu tanda akan dibangunkan iaitu menara setinggi 100 tingkat yang dinamakan Warisan Merdeka dan dijadual siap pada 2020.

Najib berkata dalam sejarah negara ini, Perdana Menteri keempat Tun Dr 
Mahathir Mohamad dikritik hebat oleh pembangkang apabila membuat keputusan untuk membina jambatan Pulau Pinang, namun akhirnya sekarang rakyat Pulau Pinang meminta jambatan yang kedua.

Dr Mahathir juga dipertikaikan semasa membina Menara Berkembar Petronas, jadi rasional kerajaan bagi pembinaan menara warisan adalah sama, katanya. 

Warisan Merdeka akan menjadi menara tertinggi di Malaysia. Projek itu akan mengekalkan Stadium Merdeka dan Stadium Negara sebagai warisan negara.
- Bernama
Menteri Putar Alam

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan disifatkan sebagai ‘menteri putar alam’ apabila didakwa cuba memutar belit isu Felda.

Ketika sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini, Ahmad mendakwa Felda tidak pernah menipu peneroka berkaitan kadar perahan gred buah tandan sawit dalam kes Felda Kemahang 3.

Selain itu katanya, Felda kalah dalam kes tersebut kerana peguamnya tidak hadir pada hari perbicaraan tersebut.

Bagi kes Felda Sungai Koyan pula, beliau berkata Felda tidak kalah kerana keputusan mahkamah sama dengan pendirian Felda yang hanya akan membayar wang tanam semula kepada peneroka yang memenuhi syarat Felda.

Felda juga katanya tidak akan membuat rayuan kes tersebut.

Beliau menjawab soalan yang dikemukakan Datuk Kamarul Baharin Abbas (PKR-Telok Kemang).

Penjelasan itu kemudiannya mengundang soalan bertalu-talu dari ahli parlimen pakatan rakyat khususnya dari Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena).

“Lawyer letak jawatan 2007, kes 2008 sepatutnya hantar lawyer lain lah.

“Dia tak bantah, dia tak rayu…kalau keputusan sama, patut tak hantar lawyer lawan la.

“Pusing…memang kuat putar alam…menteri kelam kabut,” katanya lagi.

Ahmad Maslan dalam responsnya bagaimanapun mengajak Mahfuz berjumpa di luar dewan termasuk di Galas untuk selesaikan pertelingkahan tersebut.

Sementara itu, bercakap dalam sidang media di lobi Parlimen selepas itu, Mahfuz menggesa Felda diletakkan di bawah Parlimen dan mesti menghantar laporan terperinci mengenai permasalahan Felda dan peneroka.

“Saya minta supaya satu laporan terperinci tentang permasalahan hubungan antara Felda dan peneroka dibentangkan di Parlimen. Ini sangat penting untuk kepentingan peneroka,” katanya.

Ahmad Maslan turut dijemput ke sidang media tersebut, bagaimanapun beliau menolak dan mahu mengadakan sidang media berasingan.

Pada sidang media sama, Dr Mohd Hatta Ramli (PAS-Kuala Krai) menggesa Felda mengakui kekalahan mereka dan menunaikan tanggungjawab sebaiknya kepada peneroka seperti yang diputuskan mahkamah.

“Bila Felda kalah ertinya kalahlah. Bukan kerana kes peguam tak datang. Dalam rayuan, saya yakin peguam Felda sudah memberikan segala hujah tapi kalah juga. Tapi tak mengaku kalah.

Khalid Samad (PAS-Shah Alam) pula menggesa Ahmad tidak memutar belit fakta sebenar berkaitan kedua-dua kes melibatkan Felda.

Yang dipertikaikan sekarang ini lawyer itu layak buat tuntutan atau tidak. Mahkamah kata layak tapi di Parlimen dikatakan seolah-olah tak ada isu. Kalau semua dah setuju kenapa nak bawa ke mahkamah.

Mahkamah Persekutuan sebelum ini telah mengarahkan agar Felda membayar kepada peneroka Felda Kemahang 3 sebanyak RM11 juta kerana menipu berhubung menggred buah kelapa sawit.

Manakala dalam kes Sungai Koyan, Felda diarahkan membayar RM17 ribu kepada peneroka sebagai wang tanam semula.

Betapa Celakanya Nasrani ini...
"Allah's Apostle said, 'The evil eye is a fact,' and he forbade tattooing."  At least that's what it says in the Hadith, or sayings of the Prophet Muhammed, which also contain several other anecdotes suggesting that tattoos are forbidden in Islam.  
Were you to ask Usama bin Laden, this might help explain why Allah allowed Iraqi insurgent Abu al-Zarqawi to be killed.  As noted in this month's Atlantic (HT:  AS) when bin Laden and al-Zarqawi met, UBL did not look too kindly upon al-Zarqawi's indulgence in tinted flesh:
According to several different accounts of the meeting, bin Laden distrusted and disliked al-Zarqawi immediately. . . . [He] disliked al-Zarqawi's swagger and the green tattoos on his left hand, which he reportedly considered un-Islamic.
Why the apparent stricture on tattoos?  One reason is evident from the verse quoted above:  the association of tattoos with paganism.  Another lies more generally in Muhammed's prohibition of any mutilation or maiming of the human body--a precept that al-Zarqawi seemed to interpret rather liberally, at least when it came tobeheading infidels.  
Perhaps, then, it is only appropriate that "tattoos and scars helped U.S. troops identify al-Zarqawi's body."

Denyutan 'nyawa' Laut Mati

Apalah laut tanpa gelombang? Apalah laut tanpa ikan yang berenang-renang?

Tahukah anda?Laut Mati merupakan kawasan terendah di dunia iaitu 412 meter di bawah paras laut.Ia terletak di perbatasan antara Israel dengan Jordan.

Dari mana datangnya nama Laut Mati itu? Mungkin ada yang sudah tahu. Sebenarnya, ramai orang yang menyangka bahawa tiada makhluk pun yang boleh hidup di Laut Mati ini kerana kandungan garamnya yang terlalu tinggi.

Airnya mempunyai kemasinan kedua tertinggi di dunia selepas Laut Asal di Djibouti dengan kemasinan sebanyak 33.7 %. Ini lebih kurang 8.6 kali ganda lebih masin dari laut biasa. Bagaimanapun, hakikatnya, ada mikroorganisma yang mampu hidup di Laut Mati.

Al-Quran menyebut bahawa Laut Mati ini adalah tempat kaum Nabi Luth a.s. dihancurkan kerana mereka begitu berleluasa melakukan hubungan homoseksual dan langsung tidak mempedulikan nasihat Nabi Luth agar menghentikan perbuatan terkutuk itu.

Maka Allah saw mengutuskan malaikat untuk menterbalikkan bumi Sodom dan Gomorrah sekali gus menghancurkan seluruh kaumnya. Kota yang didiami kaum yang ingkar itu akhirnya menjadi Laut Mati.

Airnya cukup tenang, tiada gelombang dan tiada langsung kapal yang lalu-lalang atau berlabuh di situ.

Mereka yang datang kebanyakannya orang Barat, begitu riang bermandi-manda walaupun cuaca pada ketika itu agak panas.

Di pantai pula, ada yang berjemur di bawah terik mentari dengan hanya berseluar pendek bagi si lelaki dan berbikini bagi wanitanya.

Jika dilihat sekali lalu, anda mungkin tidak menyangka bahawa pantai indah dengan air laut yang tenang itu sebenarnya terletak dalam sebuah negara Islam iaitu Jordan.

How Melayu Are you?Penggunaan bahasa Melayu di kalangan anak-anak muda generasi terkini semakin membimbangkan. 1:15 min

Adakah Cinta Memerlukan Sebab??

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan
di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah
bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si
suami. Ini dialog mereka

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang
menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan
abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.
Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa
abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada
saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman
lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk
puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata
"Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang
merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis
dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!"

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi.
Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma.

Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang
disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital.
Surat tersebut berbunyi begini :

"Sayang!Jika disebabkan suara aku mencintai mu... sekarang bolehkah
engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan
kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu...sekarang bolehkah engkau
menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika
disebabkan senyuman aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau
tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan
setiap langkah aku mencintai mu.... sekarang bolehkah engkau melangkah?
Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. 
Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini,
selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik
dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia
boleh dirasai dalam hati."


SINAR CAHAYA AYAT KURSI
Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal
seekor syaitan yg duduk diatas pintu rumah.
Tugasnya ialah utk menanam keraguan di hati
suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan
keraguan dihati isteri terhadap kejujuran suami di
luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk
rumah sehinggalah Baginda mendengar jawaban
salam daripada isterinya.
Disaat itu syaitan akan lari bersama-sama
dengan salam itu.

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi
apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT
mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya
hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di
akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada
dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang
yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di
akhir tiap sembahyang,tidak menegah akan dia
daripada masuk syurga kecuali maut dan barang
siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah
SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya,
rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di
akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT
menganugerahkan dia setiap hati orang
yg bersyukur,setiap perbuatan orang yg
benar,pahala nabi2 serta Allah melimpahkan
padanya rahmat.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi
sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT
mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka
semua memohon keampunan dan mendoakan
baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di
akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan
pengambilan rohnya dan dia adalah seperti
orang yang berperang bersama Nabi Allah
sehingga mati syahid.

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi
ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT
berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S.A.W.
bersabda,Sampaikanlah pesanku biarpun
satu ayat..."
Wassalam,

"Utamakan SELAMAT dan SIHAT untuk
Dunia Mu, Utamakan SHOLAT dan ZAKAT untuk
Akhirat Mu"


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Monday, October 18, 2010

Adakah anda tau?

1. Cuba tengok zip seluar anda, tertera huruf YKK..YKK bermakna Yoshida
Kogyo Kabushibibaisha iaitu sebuah kilang membuat zip terbesar di dunia
yang menghasilkan zip yang korang pakai sekarang ni..

2. bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun.
Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.

3. Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar!!Coklat mampu
merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. Dengan ounces yang
banyak mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.

4. Kebanyakan lipstick yang kita pakai sekarang ni mengandungi sisik
ikan yang telah diproses.

5. Pada tahun 1830, ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan bukannya perasa tambahan pada makanan.

6. Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan ketiadaan
jam akan melekakan penjudi penjudi dengan taruhan mereka..

7. Kerana ketangkasan Bruce Lee..pengarah terpaksa memperlahankan
sedikit filem yang diambil kerana terlampau laju dan pergerakan aksinya
tidak dapat ditangkap melalui lensa kamera. Sesuatu yang agak luar
biasa dari orang lain.

8. Nama sebenar rama-rama (butterfly) ialah'flutterby'.

9. Mosquito repellents atau penghalau nyamuk tidak membunuh.Sensor
nyamuk hanya dikaburi dan ini menyebabkan nyamuk tidak dapat mengesan
di mana mangsa berada.

10. Pakar dan doktor gigi mengesyorkanberus gigi hendaklah diletakkan
sekurang kurangnya 6 kaki jauh dari tandas utk menghalang kuman
berterbangan ketiki anda menggunakan flush tandas.
11. Jika nombor 111,111,111 didarab 111,111,111 anda akan dpat jawapan
12345678987654321.

12. Warna iru adalah warna kesukaan 80 peratus rakyat Amerika.

13. Tanda (#) di keyboard komputer anda sebenarnya dinamakan
'octothorp'.

14. Adalah mustahil jika anda bersin tapa memejamkan mata.

15. Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa kepala.

16. Jika dikangkangkan kaki dan baring secara telentang, kita tidak
akan tenggelam di dalam pasir jerlus.

17. Nama yang paling banyak umumnya di dunia ini ialah Muhammad.

18. Di Eropah, kebanyakan wanita Eropah tidak memakai seluar dalam
sehingga ke tahun 1900 barulah seluar dalam diperkenalkan.

19. Produk pertama menggunakan bar code adalah Wrigley's gum.
20. Mexico City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci setiap tahun.

21. Mengikut statik dalam kehidupan, ayam adalah haiwan yang paling
banyak di dunia mengalahkan manusia, kerana cara pembiakan yang
berleluasa dan senang dibiakkan untuk makanan.

22. Otak akan lebih aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv.

23. terdapat banyak telefon di Washington D.C mengalahkan penduduk penduduknya.

24. Untuk melepaskan dari gigitan buaya, anda perlu mencucuk matanya
menggunakan jari sekuat hati. Buaya akan melepas anda serta merta.

25. Jika sebutir kecil kismis dijatuhkan di dalam segelas champagne
segar, kismis tersebut akan turun ke dasar gelas dan naik semula dan
turun kembali dan seterusnya seakan dilambung-lambung.

26. Leonardo da Vinci jugamencipta gunting dan beliau menghabiskan 10
tahun untuk menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa(10 tahun untuk
bahagian bibirnya sahaja)

27. 90% dari pembaca yang membaca info ini kebanyakannya tidak tahu
tentang fakta yang telah diberikan. Keajaiban fakta fakta sebegini
dapat menarik minat pembaca untuk mengetahui dari atas kemusykilan minda kita

Keluasan Neraka yang amat dasyat

Untuk dikongsi, betapa kasihnya Rasulullah kepada umatnya....
Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang
kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah
mukanya, maka ditanya oleh Nabi Muhammad s.a.w. "Mengapa aku melihat kau
berubah muka?"

Jawabnya: "Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh
supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang
yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu
benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia
merasa aman daripadanya."

Lalu Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat
Jahannam."
Jawabnya: "Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan
selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun
sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap,
tidak pernah padam nyala dan baranya. 
~Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya. Demi Allah
yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu
digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi
kerana panas dan basinya. 
~Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Qur'an itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah
bumi yg ke tujuh. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana
sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi,
dan minumannya air panas campur nanah, dan pakaiannya potongan-potongan
api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada
bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan."

Nabi Muhammad s.a.w. bertanya: "Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu
rumah kami?" Jawabnya: "Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya
di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000
tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda." (nota
kefahaman: iaitu yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: "Siapakah penduduk masing-masing pintu?"
Jawab Jibrail: 
"Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan
orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa
a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah. 
Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim, 
Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.
Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi
bernama Ladha, 
Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.
Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir." Kemudian Jibrail
diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga ditanya: "Mengapa tidak kau
terangkan penduduk Pintu ke tujuh?" Jawabnya: "Di dalamnya
orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum
sempat bertaubat."

Maka Nabi Muhammad s.a.w. jatuh pengsan ketika mendengar keterangan itu,
sehingga Jibrail meletakkan kepala Nabi Muhammad s.a.w. di pangkuannya
sehingga sedar kembali dan sesudah sedar Nabi Muhammad s.a.w bersabda: "Ya
Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada
seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?" 
Jawabnya: "Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu." 
Kemudian Nabi Muhammad s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis,
kemudian Nabi Muhammad s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila
sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari
kitab "Peringatan Bagi Yg Lalai")

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat
sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahariKu.
Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi
    lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.
Wallahua'lam.

Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

" Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami
turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah
Kami menerangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu
dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk."


Dari Abdullah bin 'Amr R. A, Rasulullah S. A. W bersabda:"
Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..

KEBESARAN SOLAT 2 RAKAAT

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan
Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu
antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124, 000 sayap). Setelah
itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:

"Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik
daripada aku?."
Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. "Tidak"

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada
Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang
bermaksud. "Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah
yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku
seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang
nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.' Dia
mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan
solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan
lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan
dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu,
sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu.

Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu
mengerjakan solat bukan atas perintahKu."

Kemudian Jibrail as berkata: "Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan
kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"

Lalu Allah berfirman yang bermaksud. "Ya Jibrail, akan Aku berikan
syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal..."

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga
Ma'waa.

Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail
as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan
dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun,
terbanglah malaikat Jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah
dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon
dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

"Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya,
atau sepertiganya, atau seperempatnya?"

Kemudian Allah SWT berfirman yang bermaksud. "Wahai Jibrail, kalau kamu
dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan
kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang
seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada
sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat
Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan....."

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah
S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

* Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam
  Al-Quran.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan
  Ramadhan.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam
  solat (yang lima waktu).
* Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat
  di dalam semua hari.
Semoga kita mendapat berkat daripada ilmu ini. Wallahualam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...