Monday, January 10, 2011

UMNO/BN memang perosak rakyat

Isu Khusrin..

Krisis perlantikan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor yang dipaksakan kepada YAB Menteri Besar (MB) Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim adalah jelas lagi terang merupakan agenda UMNO/BN yang dikepalai oleh DS Najib Razak.

Tan Sri Khalid Ibrahim - MB Selangor
Hanya orang-orang yang naif atau bodoh bendul sahaja yang tidak mempercayainya. Sesungguhnya krisis tersebut adalah sesuatu yang dapat dielakkan jika Ketua Setiausaha Negeri (KSN) bersikap professional terhadap tugasnya serta tidak merelakan agenda politik UMNO/BN menjadi faktor pertimbangan langsung dalam menilai kesesuaian sesuatu perlantikan SUK dimana-mana negeri pun.

Tan Sri Mohd Sidek Hassan - KSN
SUK adalah Pegawai Kerajaan yang paling tinggi dalam hairaki sebuah perkhidmatan awam Negeri. Perkhidmatan awam adalah agensi perlaksana dasar-dasar Kerajaan yang ditentukan oleh rakyat melalui Kerajaan yang mereka pilih setiap 4-5 tahun. MB pada hakikatnya dipilih oleh rakyat untuk merangka dasar-dasar politik, sosial dan pembangunan yang disukai rakyat.


Kalau MB gagal memahami kehendak rakyat, dia akan dijatuhkan melalui pilihanraya. MB adalah ketua eksekutif Kerajaan Negeri dan SUK bekerja secara amanahnya untuk rakyat sesebuah negeri melalui usaha sungguh-sungguhnya dan ketaatannya kepada Kerajaan hari itu (goverment of the day).

SUK tidak boleh mempunyai agenda lain daripada itu. Walaupun beliau boleh menerima arahan-arahan perkhidmatan secara umum daripada KSN tetapi dalam mematuhi polisi-polisi pentadbiran beliau sesungguhnya bekerja dibawah arahan MB. Itulah rasional kenapa sebelum perlantikan mana-mana SUK baru, MB perlulah dirujuk oleh KSN dan bukan dipaksakan kepada beliau untuk menerima. Sukar sangatkah untuk KSN melakukan sedemikian. Lainlah jika beliau ada agenda lain.

Tidak timbul langsung perlantikan seorang Ketua Polis Negeri, Ketua Briged Tentera, Pengarah Kastam atau Pengarah Imegresen Negeri perlu dirujuk kepada MB ! Kononnya jika perlantikan SUK perlu dirujuk kepada MB maka nantinya perlantikkan Ketua Polis Negeri dan lain-lain yang disenaraikan diatas juga mesti dirujuk kepada MB. Inilah kekhuatiran MP Kulim yang sebenarnya menyerlahkan kedunguan dan kecelaruan pemikiran beliau. Kalau tak tahu lebih baik senyap !
Dato Khusrin - SUK Selangor
Kenapa isu perlantikan Dato Khusrin sebagai SUK Selangor terpaksa diharungi oleh Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor ? Sebaiknya terima sajalah dengan mudah. Boleh tutup episod hitam ini dan Kerajaan Selangor tidak terpalit dengan pelbagai fitnah yang sudah dan bakal dicetuskan oleh UMNO dan juak-juak medianya khusus Utusan Malaysia. Di Malaysia ini hanya UMNO dan Perkasa sahaja yang taat kepada Raja! Apa sahaja krisis yang dipaksakan oleh UMNO kepada Kerajaan-Kerajaan Negeri PR, fitnah yang akan dijual kepada rakyat ialah Pakatan Rakyat derhaka Raja.

Rasulullah pernah berpesan dalam satu sabdanya yang bermaksud: orang Islam tidak akan dipatuk 2 kali dari lubang yang sama; maksudnya jangan lakukan kesilapan yang sama berulang kali. Untuk memahami apa yang berlaku rakyat boleh belajar daripada pengalaman Kerajaan PR Perak (Mac 2008-Februari 2009) yang mempunyai SUK yang tidak ¡®mesra PR¡¯ (not PR friendly). Tindakan-tindakan SUK Perak tersebut perlulah dibaca sekali dalam semangat bahawa sejak awal-awal lagi Najib dan lanun-lanun politik di Perak sudah mengetus pelbagai agenda dan menyatakan secara terbuka untuk menjatuhkan Kerajaan PR Perak walau dengan apa cara sekalipun ¨C termasuk perangkap rasuah dan sex, culik Wakil Rakyat dan lain-lain.Apa yang telah berlaku di Perak?

Di awal-awal pemerintahan PR ada taklimat tertutup dan sulit pegawai-pegawai Kanan Kerajaan Negeri supaya tidak memberikan kerjasama terbaik kepada Kerajaan PR. Antaranya pastikan perolehan Kerajaan Negeri (hasil cukai dan lain-lain) tidak dikutip sungguh-sungguh. Biarkan Kerajaan tidak cukup dana.

SUK Perak
Banyak rahsia-rahsia mesyuarat Exco yang bocor dalam waktu yang tidak munasabah pantasnya.

Beberapa cadangan-cadangan pelaburan yang melibatkan pelabur-pelabur asing sengaja dilewatkan surat menyuratnya.

Berlaku peristiwa dimana SUK Perak dikesan hadir dalam majlis di bangunan Pejabat UMNO Negeri sedangkan ada majlis rasmi Kerajaaan Negeri.

Pernah Setiausaha Dewan Negeri Perak (pegawai dibawah SUK) diarah untuk hadir dalam mesyuarat di pejabat UMNO Negeri bagi merancang rampasan kuasa Speaker DUN Perak yang sah.

Beberapa hari menjelang sidang DUN Perak, dewan DUN Perak dikatakan dibenarkan dicerobohi oleh bomoh pawang kurafat pelaku syirik dalam keadaan dewan tersebut sepenuhnya di bawah kuasa pentadbiran SUK.


Dalam sidang DUN Perak dirsertai puluhan orang polis bahkan dikesan membawa senjata api memasuki dewan DUN Perak sedangkan dewan tersebut sepenuhnya dibawah kuasa SUK.

Banyak lagi yang boleh ditulis, namun sebagai persiapan supaya Kerajaan Selangor tidak dijatuhkan oleh lanun-lanun politik UMNO secara yang sama dengan Perak, lebih baik Kerajaan PR Selangor berpatah tulang dan mandi keringat lebih awal sebelum nantinya berputih mata ! Sebagai renungan untuk difikir bersama perhatikanlah 2 fakta ini :

i) SUK Perak sekarang mempunyai jawatan hakiki yang sudah melayakkan beliau memegang jawatan KSU di Putrajaya. Beliau sudah pegawai turus (SUK hanya jusa A) tetapi tetap menjadi SUK Perak. Terloponglah pegawai-pegawai lain tak dapat naik pangkat jadi SUK hanya kerana agenda UMNO/BN. Mengapa KSN tidak berlaku adil dan ikut amalan biasa urusan kenaikan pangkat.

ii) Seorang pegawai kanan yang pernah menjadi pengarah SPRM Perak diberikan gelaran Dato¡¯ 2 bulan setelah rampasan kuasa di Perak. Umum mengetahui peranan beliau yang jahat dalam komplot rampasan kuasa tersebut (SPRM menyediakan pelacur-pelacur untuk perangkap sex Adun-Adun PR). Adalah menjadi amalan bagi pegawai-pegawai Kerajaan anugerah Dato adalah melalui cadangan (recommendation) SUK di Negeri masing-masing.

Beberapa kesimpulan dapat dibuat supaya rakyat, pegawai-pegawai Kerajaan lebih-lebih lagi institusi istana disemua Negeri dapat menilai seadil-adilnya tindakan-tindakan UMNO mutakhir ini.

UMNO/BN tidak memperdulikan ketenteraman dan keharmonian rakyat asal sahaja agenda mabuk kuasa mereka tercapai.

Keputusan rakyat dalam pilihanraya yang walaupun berat sebelah kepada UMNO/BN tidak akan pernah dihormati.

Aturan kenaikan pangkat pegawai Kerajaan dibakul sampahkan dan senioriti tidak penting sekiranya anda tidak sanggup jadi perkakas UMNO/BN.

Institusi Raja boleh dihina atau disanjung berdasarkan keperluan agenda mengikut kesesuaian nafsu politik UMNO/BN.

Undang-undang peraturan hanya perlu dipatuhi jika bersesuaian dengan nafsu UMNO/BN. Di Negeri-Negeri UMNO/BN berkuasa : Sultan dikatakan Raja berperlembagaan dan Speaker DUN ada kuasa mutlak. Di Negeri-Negeri PR mentadbir dikatakan Sultan berkuasa sebagai 'absolute monarch' dan speaker DUN tiada kuasa apa-apa pun. Anehnya mahkamah Malaysia mengabsahkan diri sebagai rakan kongsi UMNO untuk menafikan keadilan kepada rakyat.

Sesungguhnya Allahlah pemilik kuasa mutlak. Kita makhluknya hanyalah insan-insan kerdil yang bakal memasuki neraka Allah jika kita membelakangkan keadilan dan mendakap kezaliman.


Dr Khairuddin Abdul Malik,
Ahli Majlis Perunding MAPIM.
 sumber---> -sharpshooter-

Ramai-ramai tangkap buaya

KUANTAN : Para pegawai dari jabatan bomba dan penyelamat, pertahanan awam dan kehidupan liar terpaksa berhempas pulas untuk cuba menangkap seekor buaya tembaga seberat 200 kilogram dan sepanjang tiga meter yang terkandas di darat selepas banjir melanda Kampung Sungai Soi, dekat Kuantan, Pahang, awal pagi kelmarin.


~aksi pasukan penyelamat ber'gomol' dengan buaya~
Dipercayai buaya itu adalah buaya yang sama ditangkap di Teluk Chempedak pada 13 Disember lalu, yang kemudian dilepaskan di Sungai Soi, sekitar 500 meter dari kampung tersebut, pada 15 Disember lalu. - NST.


posting lain..

Pembantu rumah nafi diperkosa menteri

Bekas amah dari Jawa terkejut apabila mengetahui berita kononnya beliau diperkosa majikan tersebar luas

KUALA LUMPUR:
Setelah buat beberapa ketika mendiamkan dirinya, seorang pembantu rumah warga Indonesia, yang didakwa diperkosa oleh Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, kelmarin tampil menjelaskan bahawa tuduhan itu tidak benar dan tidak berasas sama sekali.


Datuk Seri Dr Rais Yatim dan isterinya
Cik Robingah (seperti beberapa warga Indonesia lain, hanya menggunakan satu nama sahaja), 47 tahun, yang berkhidmat selama lapan tahun dari 1999 hingga 2007, menjelaskan, sepanjang tempoh perkhidmatannya dengan Dr Rais, beliau diberi layanan baik dan tidak pernah diperlakukan seperti dakwaan yang kini tersebar luas, lapor akhbar Berita Harian Malaysia (BHM) sambil memetik beberapa laporan media Indonesia, semalam.

'Saya tidak pernah diperkosa Datuk Rais. Khabar angin yang mengatakan saya diperlakukan seperti itu adalah tidak benar sama sekali,' katanya.

Cik Robingah, yang berasal dari Banjarnegara, Jawa Tengah, berkata, sepanjang berkhidmat selama lapan tahun di rumah Dr Rais, beliau bersama tiga lagi pembantu rumah berasal dari Indonesia diberi layanan yang baik dan tidak pernah berhadapan dengan masalah untuk mengambil cuti balik ke kampung halaman.Cik Robingah
'Sepanjang bertugas, saya ditugaskan sebagai penghantar makanan sekiranya ada jamuan di rumah Datuk dan membuka pintu pagar ketika Datuk keluar dan pulang ke rumah.

'Sepanjang mengenali Datuk, beliau seorang yang baik dan sering membelikan buah tangan sekiranya pulang dari luar negara, jauh sekali berkelakuan kasar terhadap saya dan yang lain.

'Saya begitu sedih apabila mengetahui dikaitkan dengan Datuk yang jelas boleh menjejaskan namanya di Malaysia dan Indonesia,' kata beliau, yang dipetik dalam laporan laman berita Media Indonesia (MI) dan Republika.co.id, kelmarin.

Cik Robingah berkata, beliau berhenti kerja di rumah Dr Rais pada 2007 kerana kontrak kerjanya di Malaysia sudah tamat dan bukan atas sebab diperkosa sehingga mendorongnya untuk pulang ke Banjarnegara.

Sejak kebelakangan ini, beberapa laman blog menyiarkan cerita kononnya Dr Rais telah memperkosa pembantu rumahnya pada 2007. Bagaimanapun, Dr Rais tampil untuk menafikan tuduhan itu sambil berkata beliau tidak pernah terbabit dalam kes jenayah perkosaan pada 2007 dan menyifatkan semua dakwaan lain dilemparkan penulis blog di Internet dan parti-parti pembangkang di Malaysia sebagai tidak benar.

Suami Cik Robingah, Encik Sukirman, 52 tahun, pula berkata sepanjang isterinya bekerja di Malaysia, beliau tidak pernah mengeluh dan menceritakan keburukan majikannya.

'Kebaikan Datuk menyebabkan saya izinkan Robingah bekerja sehingga lapan tahun, namun terkejut apabila mendapati berita isteri saya diperkosa majikannya tersebar luas,' kata beliau dalam laporan-laporan itu.

Bulan lalu, sebuah laman berita parti pembangkang, HarakahDaily.Net, melaporkan bahawa seorang menteri kabinet Malaysia terus bebas walaupun terdapat dakwaan bahawa beliau telah merogol pembantu rumahnya tiga tahun lalu.                                           klik--->R O C K Y BRU vs Minister of Malaysia<---klik

Berita itu segera menjadi salah satu berita sensasi tahun lalu selepas laman berita tersebut menyiarkan pendedahan WikiLeaks berhubung dakwaan itu, sambil memetik seorang penulis blog Malaysia, RockyBru, dan kenyataan Migrant Care.
Migrant Care pula dalam sidang medianya semalam mengesahkan laporan yang dipetik oleh laman web di Malaysia, termasuk HarakahDaily.Net adalah daripada mereka.

Namun, kumpulan hak asasi itu berkata pihaknya tidak pernah memberikan kebenaran kepada mana-mana pihak untuk menyiarkan laporan itu, yang dihantar kepada Kedutaan Besar Indonesia di Kuala Lumpur dan Ibu Pejabat Polis Indonesia.

Migrant Care juga memaklumkan, kes itu tidak dibawa ke tindakan seterusnya kerana mangsa tidak bersedia, kata HarakahDaily.Net, semalam.pss: Ramaikah warga Indonesia mati di Malaysia???? <--- k.l.i.k


apa-apa pun janganlah kita bersikap mengaibkan seseorang tanpa kebenaran berita dan kesahihannya. Allah SWT Maha Adil lagi Maha Mengetahui.. :)Hodgson dipecat Liverpool, Dalglish kembali..

Terkini.. Liverpool kalah kepada Man Utd hasil gol penalti yang disempurnakan Ryan Giggs pada minit ke-2 permainan.
Roy Hodgson (hanya 6 bulan di LFC)
LONDON: Khidmat Roy Hodgson selaku pengurus Liverpool berakhir malam tadi dan kelab itu melantik bekas pemain dan pengurus, Kenny Dalglish, untuk mengubah hala tuju pasukan tersebut hingga akhir musim ini.


Hodgson, 63 tahun, yang menyertai kelab itu pada Julai tahun lalu, menerima tekanan sejak akhir-akhir ini, lebih-lebih lagi selepas tewas kepada Wolverhampton Wanderers dan Blackburn Rovers.

Beliau meninggalkan Anfield ditangga ke-12 dalam Liga Perdana England dan berada empat mata di atas zon berbahaya - bakal diturunkan ke liga bahagian bawah.


Kenny Dalglish (Pemain Liverpool dari 1977-1990)
'Saya kecewa kerana tidak berjaya membuktikan keupayaan saya ke atas skuad yang ada, tidak diberi peluang membawa pemain baru dan tidak bersama untuk membangunkan pasukan di Liverpool,' kata Hodgson dalam lelaman kelab itu.- Reuters.


pss: Kenny Dalglish pernah memimpin Liverpool FC dari 1985-1991 sebelum kembali semula pada 2011.. Mampukah beliau memulihkan reputasi gah skuad The Reds ini daripada terus merosot..

Keputusan English FA Cup 08,09 Jan 2011

England - FA Cup
 January 8 
 FTArsenal1 - 1Leeds U.
 FTMillwall1 - 4Birmingham C.
 FTBlackburn R.1 - 0Queens Park R.
 FTBolton W.2 - 0York C.
 FTBrighton & Hove A.3 - 1Portsmouth
 FTBristol C.0 - 3Sheffield W.
 FTBurnley4 - 2Port Vale
 FTBurton2 - 1Middlesbrough
 FTCoventry C.2 - 1Crystal Palace
 FTDoncaster R.2 - 2Wolverhampton W.
 FTFulham6 - 2Peterborough U.
 FTHuddersfield T.2 - 0Dover A.
 FTHull C.2 - 3Wigan Athletic
 FTLincoln C.3 - 4Hereford U.
 FTNorwich C.0 - 1Leyton Orient
 FTPreston North End1 - 2Nottingham F.
 FTReading1 - 0West Bromwich A.
 FTScunthorpe U.1 - 5Everton
 FTSheffield U.1 - 3Aston Villa
 FTSouthampton2 - 0Blackpool
 FTStoke C.1 - 1Cardiff C.
 FTSunderland1 - 2Notts County
 FTSwansea C.4 - 0Colchester U.
 FTTorquay U.1 - 0Carlisle U.
 FTWatford4 - 1Hartlepool U.
 FTWest Ham U.2 - 0Barnsley
 FTStevenage3 - 1Newcastle U.
 19:54January 9 
 FTManchester U.1 - 0Liverpool
 FTTottenham H.3 - 0Charlton Athletic
 FTChelsea7 - 0Ipswich T.
 FTLeicester C.2 - 2Manchester C.
 January 10 
 20:00Crawley? - ?Derby County

Sunday, January 9, 2011

Teoh Beng Hock: SPRM diketepikan, Suruhanjaya Diraja 'takeover'

PUTRAJAYA: Kerajaan akan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kemungkinan berlaku pencabulan hak asasi dalam proses soal siasat pembantu politik Teoh Beng Hock oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).


Mengumumkan demikian, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, semalam berkata kerajaan akan melantik ahli suruhanjaya yang terdiri daripada orang terbilang dan dihormati.

'Apa yang penting bagi kita ialah mengetahui perkara sebenar dan kerajaan mahu tahu perkara sebenar. Kita akan melakukan yang terbaik untuk mencari kebenaran,' kata Datuk Seri Najib pada sidang akhbar semalam.

Rabu lalu, Mahkamah Koroner memutuskan bahawa kematian mendiang Teoh, yang merupakan setiausaha politik Encik Ean Yong Hian Wah, bukan disebabkan bunuh diri, pembunuhan atau penglibatan pihak ketiga.

Mendiang Teoh ditemui mati di koridor tingkat lima Plaza Masalam di Shah Alam selepas memberi kenyataan di pejabat SPRM yang terletak di tingkat 14 Plaza Masalam, pada Julai 2009.


Inkues itu diadakan kerana kematian mendiang Teoh menimbulkan banyak persoalan khususnya memandangkan beliau mati beberapa jam selepas disoal siasat oleh SPRM berhubung dakwaan menyalahgunakan peruntukan kerajaan Selangor.

Datuk Seri Najib berkata suruhanjaya itu akan 'meneliti dan mengkaji peraturan berkaitan soal siasat yang digunapakai' oleh SPRM.

Suruhanjaya itu akan mempunyai terma-terma rujukan khusus dan skopnya tidak akan dikembangkan untuk melihat punca yang membawa kepada kematian mendiang Teoh.

Pelantikan anggota suruhanjaya dijangka dibuat selepas mesyuarat Kabinet Rabu depan, kata Datuk Seri Najib.

Sehubungan itu, beliau menarik perhatian, Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail ada memaklumkan bahawa beliau juga tidak berpuas hati dengan keputusan inkues berkenaan.

Oleh itu, Peguam Negara akan memfailkan permohonan semakan keputusan di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Ini kali keempat kerajaan Malaysia membentuk Suruhanjaya Diraja sepanjang 20 tahun lalu.

Suruhanjaya Diraja biasanya ditubuhkan bagi menyiasat isu yang mempunyai kepentingan umum. - Agensi.

Ladang Ganja 6 Hektar Kantoi...

Banda Aceh - Polis Aceh baru-baru ini Berjaya menemukan 6 hektar ladang ganja di Pergunungan Sayung. Ketua Pasukan Keselamatan Aceh Selatan, Bambang Syafrianto, berkata penemuan itu adalah hasil daripada beberapa siri tangkapan yang telah berjaya dilakukan oleh pihaknya.
Beliau berkata, ribuan pokok ganja matang itu dianggarkan kira-kira 5 bulan dan rata-ratanya mencapai ketinggian sehingga 2 meter.

Semua pohon ganja tersebut dimusnahkan di area yang berjarak sekitar 10 km dari kawasan penduduk,dan hanya beberapa batang yang dibawa untuk tujuan barang bukti.

Selain memusnahkan ribuan pohon ganja, polis juga menghancurkan segala peralatan yang diguna untuk memproses pokok ganja tersebut.

Walaubagaimanapun, operasi tersebut tidak berhasil menemukan pemilik ladang pohon haram tersebut, tetapi polis telah mengenal pasti identitinya.

Menurutnya, hasil ganja dari ladang di lereng gunung Bukit Barisan itu dipercayai diperdagangkan ke wilayah Tapaktuan, Kota Fajar, Subulussalan, Aceh Singki, hingga Wilayah Sumatera Utara.

Beliau turut menasihatkan orang ramai akan bahaya penyalahgunaan dadah tersebut dan diharap ianya akan memberi kesedaran kepada orang ramai. - Agensi..

Lama tak berblogging nih..

Assalamualaikum.. Salam semua semua..
huhuhuhuhuh...lama gilaa wa tak tengok wa punya blog.. apatah lagi nak update..
insyaAllah, dalam masa terdekat ni aku akan kembali berblogging seperti sediakala.. jengjeng..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...