Thursday, March 17, 2011

2011 Top Universiti - Uni. Malaya di ranking ke...

RankSchool NameOverall ScoreCountry
1Harvard University100.0United States
2University of Cambridge99.6United Kingdom
3Yale University99.1United States
4UCL (University College London)99.0United Kingdom
5Imperial College London97.8United Kingdom
5University of Oxford97.8United Kingdom
7University of Chicago96.8United States
8Princeton University96.6United States
9Massachusetts Institute of Technology (MIT) 96.1United States
10California Institute of Technology (Caltech)95.9United States
11Columbia University95.6United States
12University of Pennsylvania94.2United States
13Johns Hopkins University94.1United States
14Duke University92.9United States
15Cornell University92.5United States
16Stanford University92.2United States
17Australian National University90.5Australia
18McGill University90.4Canada
19University of Michigan89.9United States
20University of Edinburgh89.3United Kingdo
180Universiti Malaya (UM)56.5Malaysia
181Indian Institute of Technology Delhi (IITD)56.4India
182Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen56.3Germany
183Rutgers, The State University of New Jersey, New Brunswick56.2United States2010

Rank
2010
Rank
2009
School NameCountryScore
2010
207180Universiti Malaya (UM)Malaysia47.09
208222Michigan State University (MSU)United States47.05
209191=Universite Libre de Bruxelles (ULB)Belgium46.73
210168=St. Petersburg UniversityRussia46.68

Wednesday, March 16, 2011

Buah petai penuh khasiat


MUNGKIN tidak ramai yang meminati ulam Petai. Ada yang mengatakan baunya menusuk hidung. Namun tahukah anda Petai mengandungi pelbagai khasiat.

Anaemia
Petai mengandungi zat besi dan boleh menyemarakan pengeluaran haemoglobin (what is this) dalam dalam dan justeru boleh membantu pesakit yang kekurangan darah.


Tekanan Darah
Ulam tropika ini mengandungi bahan potasium yang tinggi tetapi kandungan garamnya pula adalah rendah. Oleh itu Pentadbiran Makanan dan Ubatan Amerika Syarikat (FDA) baru-baru ini membenarkan industri Petai menyenaraikan khasiatnya untk mengurangkan risiko tekanan darah dan serangan angin ahmar.

Tenaga Minda
Seramai 200 pelajar di Sekolah Twikenham Middlesex dibantu menjalani peperiksaan mereka dengan memakan petai semasa sarapan, masa rehat dan makan tengah hari. Kajian menunjukkan ulam yamg tinggi dengan potasium itu boleh membantu pembelajaran dengan membuat pelajar lebih awas dan segar.

Sembelit
Petai juga mengandungi serat dan boleh membantu menyempurnakan pembuangan air.

Gigitan Nyamuk
Jika anda digigit nyamuk cuba gosokkan bahagian dalam kulit petai pada bahagian yang digigit. Ramai dapati ia dapat mengurangkan lebam dan rasa gatal akibat gigitan serangga tersebut.

Kandungan Vitamin
Petai mengandungi zat vitamin B. Antara lain vitamin B boleh membantu mengamankan sistem saraf.

Kandungan B6 dan B12 dalam Petai juga boleh membantu mereka yang ingin membuang tabiat merokok. Ini kerana bahan tersebut dengan bahan potasium dan magnesium dalam petai boleh mengurangkan keingingan untuk merokok.

Jelas Petai menawarkan pelbagai khasiat. Jika dibandingkan dengan buah epal, ia mengandugai empat kali lebih banyak protein, dua kali lebih banyak karbohidrat, lima kali kandungan Vitamin A dan dua kali kandungan vitamin lain.

Apakah penyebab rabun malam?


Pasti anda pernah mendengar perkataan rabun malam di mana penghidapnya rabun semasa matahari terbenam.

Sebenarnya rabun malam merupakan satu penyakit yang disebabkan oleh kekurangan Vitamin A dalam makanan yang menyebabkan sel mata yang kering dan menghadkan keupayaan untuk menguruskan intensiti (ketumpatan) cahaya.

Kesan sampingan yang lain termasuk kulit menjadi kasar dan bersisik di tangan dan kaki.

Pembentukan gigi dan pertumbuhan badan juga mendapat gangguan dan dalam beberapa kes kornea sangat kering dan legap dan membawa kepada buta.

Mereka yang menghidapi rabun malam perlu mengambil lebih banyak sayuraan berdaun terutama bayam, hati, mentega, buah-buahan, lobak merah, labu, susu dan ikan di dalam diet bagi mendapatkan lebih banyak vitamin A

AS beri amaran negara Teluk usah cabuli hak Bahrain

Amerika Syarikat memang tak guna!!!! Macam UMNO!!!

AS beri amaran negara Teluk usah cabuli hak Bahrain

WASHINGTON: Amerika Syarikat kelmarin memberi amaran kepada negara-negara Teluk supaya menghormati hak rakyat Bahrain, selepas askar-askar beberapa negara termasuk Arab Saudi menyeberang masuk ke dalam kerajaan yang bergolak itu.

Namun, Washington berkata kemasukan tentera asing itu 'bukan satu pencerobohan' dan menolak saranan supaya menggesa negara- negara itu keluar dari Bahrain, yang kini digegar pemberontakan Syiah terhadap pemerintah Sunni.

'Kami menyeru agar negara-negara rantau itu suaya bersabar,' kata jurucakap Rumah Putih, Encik Jay Carney, selepas Majlis Kerjasama Teluk (GCC) membangkitkan satu perjanjian keselamatan bersama dan setuju memperkuatkan pasukan tentera Bahrain.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Cik Hillary Clinton, juga kelmarin menyeru agar pasukan keselamatan di Bahrain, termasuk Arab Teluk agar bersabar, dalam rundingannya di Paris bersama Menteri Luar Amiriah Arab Bersatu (UAE), Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahyan, kata seorang pegawai Amerika.

Menurut seorang pegawai Saudi kelmarin, lebih 1,000 askar Saudi telah memasuki Bahrain, di mana bantahan-bantahan antirejim telah berlaku selama sebulan dan penunjuk perasaan menguasai pusat perniagaan utama di Manama.

UAE juga berkata ia telah menghantar sekitar 500 anggota polis bagi membantu 'meredakan ketegangan' kata Encik al-Nahyan.

Seorang pegawai Amerika berkata Arab Saudi telah memberitahu Washington tentang campur tangan di Bahrain itu, sebelum ia berlaku. -- AFP.

Loji nuklear rosak Jepun keluarkan radiasi di tahap bahaya

Loji nuklear rosak Jepun keluarkan radiasi di tahap bahaya

Orang ramai ketakutan, borong makanan dan air minum


SENDAI (Jepun): Letupan dan kebakaran di loji nuklear Jepun yang rosak akibat gempa bumi Jumaat lalu telah mengeluarkan radiasi pada tahap bahaya semalam, menyebabkan pasaran saham jatuh teruk dan orang ramai menyerbu pasar- pasar raya kerana panik.

Saham Tokyo, yang menjunam kelmarin dalam penjualan terburu-buru hingga menyebabkan indeks seluruh dunia terjejas, jatuh lagi 14 peratus semalam sebelum mengurangkan beberapa kerugian dan berakhir dengan kejatuhan 10.55 peratus.MASA DEPAN NEGARA TERANCAM: Seorang bayi diperiksa bagi tahap radiasi di Nihonmatsu di wilayah Fukushima, utara Jepun semalam. Penduduk Tokyo panik apabila paras keradioaktifan naik di sekitar loji nuklear di utara ibu kota itu semalam, hingga ada yang meninggalkan bandar itu atau mula menyimpan bekalan makanan dan keperluan lain. -- Foto REUTERS
Di pekan-pekan dan bandar-bandar, penduduk ketakutan memborong makanan dan air minum hingga mendorong pemerintah Jepun mengeluarkan amaran pembelian panik itu boleh menjejas keupayaannya menyampaikan bantuan ke kawasan-kawasan terjejas teruk oleh gempa bumi dan tsunami Jumaat lalu.

Namun penduduk Tokyo yang ketakutan tetap memenuhi kereta api untuk keluar dari bandar itu atau terburu-buru membeli pelitup muka dan keperluan kecemasan kerana takut terkena radiasi.

Paras radiasi di sekeliling loji Fukushima Nombor 1 di pantai timur telah 'naik dengan banyak', kata Perdana Menteri Naoto Kan.

Ketua jurucakapnya berkata paras itu sudah sampai peringkat membahayakan kesihatan.

Di Tokyo, pihak berkuasa juga berkata paras radiasi lebih tinggi daripada biasa telah dikesan di ibu kota itu, tetapi belum sampai tahap bahaya.

Encik Kan memberi amaran kepada penduduk yang tinggal dalam lingkungan 10 kilometer di luar satu zon lingkungan penghalang 20 kilometer di sekeliling loji itu supaya jangan keluar rumah.

Kebakaran itu, yang akhirnya dapat dipadamkan dengan bantuan askar Amerika Syarikat, terjadi di reaktor nombor 4 loji itu, bererti empat daripada enam reaktor di loji itu kini bermasalah. Suhu di dua lagi reaktor pula dilaporkan semakin naik.

Paras radiasi di loji itu dan di bandar Tokyo kemudian menurun, kata ketua jurucakap pemerintah, Encik Yukio Edano.

Agensi cuaca Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata angin yang bertiup membawa bahan radioaktif ke arah laut, dan 'tidak ada implikasi' bagi Jepun atau negaranegara berdekatan.

Pihak Berkuasa Keselamatan Nuklear Perancis berkata bencana itu kini di paras enam dalam kiraan tujuh mata bagi tahap kehebatan kemalangan nuklear antarabangsa.

Ia yang kedua hebat selepas Chernobyl, di bekas Soviet Union, pada pada 1986.

Krisis itu juga mendorong Russia dan Jerman menilai semula sektor nuklear mereka, dengan Berlin berkata ia mungkin menghentikan tujuh reaktor nuklearnya selama tiga bulan sementara menunggu penyiasatan keselamatan.

Jepun terpaksa juga menghadapi kerosakan amat teruk akibat gempa itu dan tsunami, yang membinasakan daerah besar di pantai timur lautnya.

Angka kematian rasmi kini 2,424 orang, menurut polis, tetapi para pegawai berkata sekurang-kurangnya 10,000 orang mungkin maut.

Lebih 200,000 orang telah dipindahkan dari satu zon penghalang 20 kilometer di sekeliling loji nuklear rosak itu.

Bangunan-bangunan yang menempatkan reaktor 1 dan 3 meletup Sabtu lalu dan kelmarin. Semalam, satu letupan melanda reaktor 2 dan reaktor 4.

Pemerhati nuklear PBB, Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), berkata Tokyo telah meminta bantuan pakar selepas gempa itu.

Namun ketua IAEA, Encik Yukiya Amano, cuba menenangkan kebimbangan dunia bahawa keadaan itu boleh mencapai kehebatan tragedi nuklear di Chernobyl. -- AFP.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...