Wednesday, June 16, 2010

Konspirasi Dunia: World Cup 2010 dan Olimpik 2012

Jangan ada benciRamai juga orang yang gagal dalam pergaulan kerana menyimpan perasaan BENCI dalam hati mereka. Tuhan itu maha adil. Perasaan benci dalam diri kita akan menyebabkan ramai orang mudah benci terhadap kita. 
Misalnya, orang yang membenci ibu bapanya mungkin akan dibenci oleh rakan-rakannya. Orang yang membenci jirannya atau bekas kekasihnya mungkin akan dapat kebencian daripada rakan sekerjanya atau malahan ketua jabatannya.
Justeru hapuskanlah segala perasaan benci daripada hati kita agar kita mudah menjalin hubungan dengan orang lain.

Kaedah Mengikis Benci
Cara yang terbaik untuk mengikis benci ialah dengan memaafkan semua orang sebelum tidur malam. Jika setiap malam sebelum tidur kita sentiasa mencuci muka, memberus gigi, membersihkan diri dan mengibas tempat tidur, tidak bolehkah kita mencuci hati kita dengan memaafkan semua orang sebelum tidur? Pengalaman secara peribadi penulis menunjukkan bahawa dengan memaafkan semua orang sebelum tidur, kita akan dapat membersihkan hati serta menenangkan fikiran dan mudah menjalin hubungan baik dengan orang lain.

Faktor-faktor Yang Boleh Merangsang Kehebatan Dalam Pergaulan
Antara faktor yang menyebabkan kita mudah berinteraksi dengan orang lain dan orang lain mudah tertarik kepada kita ialah:
1) Jaga solat dan lakukan ibadah-ibadah khusus dan umum yang lain.

2) Sentiasa bersangka baik terhadap semua orang (walaupun kita perlu berwaspada setiap masa).

3) Sentiasa memberikan senyuman ikhlas kepada orang di sekeliling kita.

4) Banyakkan bersedekah, samada dalam bentuk wang, senyuman, bantuan tenaga, masa, nasihat, idea, pandangan, sokongan moral dan doa yang berterusan.

5) Sentiasa memperbanyakkan sabar. Nabi s. a. w. pernah berpesan supaya mencari 144 sebab sebelum kita memarahi orang.read more at

Bulan - Intan Nor Saina & Kayant ost Hooperz

Kurang tidur pendek umur

Penyelidik berkata seseorang yang tidur kurang enam jam setiap malam berpotensi besar mati lebih awal. Bagaimanapun dalam kajian sama, mereka juga menemui kaitan tempoh tidur lebih sembilan jam sehari dengan kadar kematian awal.


Ketua penyelidik di Universiti Warwick, Francesco Cappuccio, berkata seseorang yang tidur lebih sedikit akan mengalami diabetis, kegemukan, tekanan melampau dan kadar kolestrol berlebihan.
“kami berpendapat kekurangan tidur dan penyakit mempunyai kaitan kerana mekanisma hormone dan metabolism” katanya dalam laporan disiarkan jurnal Sleep.

Kajian dilakukan di Naples, Itali, membabitkan penyelidikan selama berdekad-dekad diseluruh dunia membabitkan 1.3 juta orang. Kata Cappuccio, pihaknya yakin tempoh tidur seseorang membabitkan isu kesihatan awam dan perlu dianggap sebagai risiko oleh doctor.-AFP

Monday, June 14, 2010

sunday for kebun..

13th june..gue kalau balik kg mmg udah menjadi kewajipan kena g dusun..sebab org tua'ku telah menjadi kerutinan mereka pergi ke kebun dan dusun setiap weekend..so apabila gue ada dirumah pada sabtu dan ahad,gue terpaksa dan dipaksa dan gue rela gi kebun mahupun dusun..hihi..best kalau time2 musim buah..tp harini just g kebun 'nyoq'@coconut je.. kebun ni xde buah duriyann..sesuai dgn gelaran kebun,sini mak ayahku just tanam limau nipis,coconut n buluh madu(rebung) n sebagainya..haha..durian lain punya port..
kebun ni relax je,xde tempat panjat n lompat2..so blh la pgg hp.kikiki..lepas settle kat kebun ayah aku ni, kami g kebun pakcik aku lak..ronde ronde cari fruit..nyum nyum..zassshttp://en.wikipedia.org/wiki/Kedah                                                
gambar ni dan kebawah semuanya kat kebun pakcik man..adik ayah saya..;)
pokok gaharu ni harganya around rm10k n above..huuu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...