Friday, September 25, 2009

Minyak punya pasai..

Dah 5 hari Syawal berlalu.. Aku pun balik smula ke tempat kerja -->Langkap..setelah 2 hari off..
huhuhu...ok laa..dapat gak beraya dengan family..full time driver lak aku untuk raya kali ni..
tp ni bukan aku nak cerita pasal raya..
tp!!.. minyak punya hai...hohohoho...

setelah hampir sebulan lebih harga minyak petrol naik...ni la yang aku rasa.. kereta aku jadi 'lembab' sangat..
'dah la kereta yg memang dok lembab dah..'
<--- my car 'perodua myvi s.e 1.3'
memang aku terasa sangat perbezaannya kalau compare dari dulu dengan sekarang... huhuhu..ni baru sebulan pakai..dah rasa semput semacam..
mmm..

Satu masa dulu..
Datuk Shahrir Samad pernah berkata bahawa kerajaan bakal menggalakkan semua pemilik stesen minyak di negara kita menjual petrol tanpa plumbum jenis RON 95.

Galakkan ini dibuat kerana harga petrol RON 95 dikatakan lebih murah berbanding RON 97 yang dijual dengan harga RM2 seliter sekarang. Beliau juga berkata RON 95 sesuai dengan semua jenis kenderaan ringan yang digunakan di negara ini dan kualitinya tidak jauh berbeza dengan petrol RON 97.

Jadi apa perbezaan antara RON95 dan RON 97? Tak bahaya ka kalau tiba-tiba kita bertukar daripada RON97 kepada RON 95?  Aku pun buat sedikit research pasal benda ni.

RON = Research Octane Number.

Semakin tinggi RON = Lagi lambat meletus = Lagi kurang ‘Knocking’ = Lagi selamat enjin hangpa.

Untuk enjin pulak, semakin tinggi RON, Advance lagi banyak (so tingkatkan performance enjin).

Beza RON 95 dan RON 97 tak banyak sangat. Tapi disyorkan kalau kereta tu pakai RON97, jangan pakai RON rendah seperti RON 95. Sebab benda ni tak baik untuk enjin hangpa (cepat rosak).

Jadi ini bermaksud tak semua kreta boleh pakai RON 95.  Cek kat penutup minyak hangpa atau buku manual kereta untuk tengok tahap minimum RON yang hangpa boleh pakai. Kalau nampak RON97 nasib la hangpa. Buat masa ni, banyak kereta ringan-ringan seperti Kancil, Kelisa, dan Viva, semuanya tak da masalah kalau nak guna RON 95 ni. Untuk jangka masa panjang, ianya tidak dapat dipastikan kebenarannya. Tp kereta aku?? Tengok saja la macamana nanti. Cuma kereta-kereta mewah seperti Mercedes dan BMW ja digalakkan jangan pakai RON 95. Kalau pakai jugak, nanti rosak enjin karang.

Galakkan kerajaan menggunakan RON 95 ni seolah-olah macam serampang dua mata. Mereka yang guna kereta-kereta biasa ni dapat la rasa minyak yang lagi murah. Manakala mereka yang guna kereta mewah kena la bayar minyak lebih (lagi-lagi sekarang ni kerajaan dah tak bagi subsidi minyak). Dah pakai pakai kereta besar, so tanggung la sendiri. kecian kecian.. Tapi ni semua sekadar luahan aku je lah.. Tidak ada
kena mengena dengan yang hidup atau pun yang dah tiada..

info lebih detail.. klik disini

2 komen:

Anonymous said...

serampang 2 mata kononnya.....nampak cam kenen k'jaan aje pun......ala payah sgt bro pakai aje la ron97 takyah tukaq..kpala pun tak pening....kalau pening jugak kayuh basikal cam selalu la apa susah..kah..kah..he..he....

Wan Mohd Firdaus bin Idris said...

hahaha...tu la pasai..
keta dah la dok utang dengan bank..kalau
beli cash takpa la nak linglop pon..
hadoi..mmg terok..
kheta dgn tuan dia skali dok sempot la ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...