Friday, March 25, 2011

Israel balas serangan roket Hamas

BAITULMAKDIS: Pesawat-pesawat perang Israel menyerang sasaran- sasaran Hamas di Gaza awal semalam, sebagai membalas serangan roket ke atas bandar-bandar Israel, dalam ketegangan yang memuncak ekoran satu letupan bom pertama yang telah menjadikan warga Israel sasaran di Baitulmakdis sejak beberapa tahun kebelakangan.


Satu letupan yang dikatakan angkara militan Palestin di sebuah perhentian bas di Baitulmakdis kelmarin membunuh seorang wanita dan mencederakan 24 orang.

Kejadian itu meningkatkan kebimbangan bahawa satu tempoh tenang akan berakhir dengan pudarnya harapan rundingan damai.


Keganasan meningkat baru-baru ini sejak insiden sekeluarga penduduk Yahudi ditikam mati ketika mereka tidur pada awal bulan ini dan kelmarin pula, tindakan Israel membalas serangan roket ke kawasan Hamas yang turut mengorbankan beberapa orang awam di Gaza.

Perdana Menteri Israel, Encik Benjamin Netanyahu, telah memberi amaran kepada militan supaya jangan mencabar 'azam kukuh' Israel, dan berikrar melancarkan serangan hebat bagi membalas pengeboman itu.


Sejak pemerintah ini dibentuk, kami ada dasar keselamatan yang jelas iaitu balasan yang segera dan agresif terhadap apa sahaja langkah membunuh warga Israel,' katanya.

Sebagai balasan, pesawat perang Israel telah menyerang beberapa kemudahan Hamas dan terowong penyeludupan di Gaza, kata Hamas.

pss: Dimanakah peranan kita sebagai umat Islam dalam membantu sesama Islam? Israel sangat kejam, kejam dan pasti akan terus kejam jika umat Islam keseluruhannya tidak bangkit menentang mereka. Jika semangat Islam di Malaysia ini diambil kira, aku yakin kita hanya lebih mampu untuk melihat dan mendengar sahaja.. Tiada langsung kekuatan pada pemimpin-pemimpin negara/kerajaan pusat dalam bersuara apatah lagi menentang musuh Islam yang nyata ini, Israel laknatullah!!

0 komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...