Tuesday, December 14, 2010

Rakyat kena tanam sayur sendiri - Ismail Sabri

hahahaha... inilah pemimpinku..
sekarang anda boleh tengok dan lihat..berapa hari saja kerajaan akan backing rakyat..


awal-awal kenaikan harga gula baru-baru ni bukan main lagi dia bagi amaran supaya para peniaga tidak akan menaikkan harga barang runcit atau makanan.


hari ini kerajaan dah suruh kita tanam pulak sayur-sayuran.. macam langkah kerajaan suruh rakyat buat dulu.. tanaman secara hidroponik.. hahahahaha


rakyat yang dok di flat-flat, kondo-kondo, duk rumah setinggan, rakyat yang susah-susah, miskin-miskin.


kat bawah sekali korang boleh tengok la link-link yang tok menteri kita ni cakap.. tarak serupa bikin..


BERA 12 Dis. – Rakyat diminta menanam sendiri sayur-sayuran sebagai cara menjimatkan perbelanjaan dapur sekali gus mengurangkan kesan kenaikan harga barangan itu di pasaran.Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, selain menjimatkan perbelanjaan dapur, ia secara tidak langsung dapat menurunkan harga barangan tersebut di pasaran apabila permintaan terhadapnya berkurangan.

”Melalui Kempen Tanam Sendiri Jimat Belanja yang dianjurkan oleh Gabungan Persatuan-Persatuan Penguna Malaysia (FOMCA) yang dijalankan sejak tiga tahun lalu dapat membantu rakyat menjimatkan perbelanjaan harian.
”Jika semua rakyat menyahut kempen FOMCA itu ia bukan sahaja menjimat perbelanjaan harian tetapi boleh membantu kerajaan mengurangkan import sayur-sayuran yang mencecah bilion ringgit,” katanya kepada pemberita selepas merasmi kempen tersebut di Kompleks Rakan Muda Bera, di sini hari ini.

Beliau berkata, sayur-sayuran bukan sahaja boleh ditanam di atas tanah sekitar rumah malah ia boleh dilakukan di kawasan terhad dengan mengguna pasu dan beg plastik di rumah termasuk rumah pangsa.

Sebagai contoh katanya, kempen itu seperti dianjurkan oleh Felda melalui program laman dapur beberapa tahun lalu telah berjaya menurunkan harga sayuran-sayuran.

“Saya berharap kempen tanam sendiri FOMCA ini akan menggalakkan penguna menanam lebih banyak sayur-sayuran dikawasan perumahan bagi kegunaan sendiri,” tegasnya.

Sehubungan itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Bera mahukan kempen yang dijalankan oleh FOMCA dapat dijalankan sepanjang masa bagi menggalakkan orang ramai dan penguna mengusahakan tanaman sendiri.
Kempen yang bermula sejak tiga tahun lalu itu katanya, berjaya menggalakkan 65 peratus penguna menanam sayur di kawasan rumah.Tambahnya, 35 peratus lagi disebabkan ketiadaan masa kerana jadual bekerja yang terlalu ketat.
Dipetik dari Utusan Malaysia
lagi link..

0 komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...