Tuesday, December 7, 2010

Adab Sebelum Musafir

~ Niat yang baik. Setiap perjalanan yang disertakan dengan niat yang ikhlas akan membuahkan pahala dan dinilai sebagai ibadah.

~ Tidak bermusafir dengan tujuan maksiat.

~ Lakukan istikharah. Meminta petunjuk daripada Allah dalam setiap perkara mubah yang dilakukan adalah antara adab yang amat dianjurkan dalam Islam.

Musyawarah
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: 
"...jika ia meminta nasihat, maka berikanlah nasihat kepadanya." 
(Riwayat al-Bukhari dan Ahmad)

Melunaskan semua hak-hak manusia yang terbeban pada seseorang. Jika ada hutang maka langsaikan dahulu dan jika ada amanah maka kembalikanlah kepada pemiliknya sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. sebelum hijrah. Selain itu juga, mohonlah juga kemaafan daripada mereka yang berkenaan.

Meminta izin. Seorang anak hendaklah meminta izin kedua-dua orang tua atau penjaganya, manakala seorang isteri pula perlu meminta izin daripada suaminya.

~ Berwasiat amat dianjurkan melalui 
sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud : 
"Tidaklah dibenarkan seorang Muslim yang memiliki sesuatu untuk diwasiatkannya, ia bermalam dua malam melainkan wasiat itu sudah tertulis di sisinya." 
(Muttafaq 'alaih) 
Jika berwasiat digalakkan dalam keadaan bermukim, maka apatah lagi dalam keadaan bermusafir, ia amat digalakkan.

Melantik orang yang boleh menguruskan keluarga yang terdiri daripada orang yang boleh dipercayai dan meninggalkan nafkah yang mencukupi untuk keluarga yang ditinggalkan.

Mempersiapkan diri dan bekal dan membawa wang yang secukupnya sehingga tidak perlu meminta-minta daripada sesiapa.

Mendoakan keluarga dan saudara-mara yang ditinggalkan. Ikutilah sunah Rasulullah s.a.w., apabila Baginda ingin meninggalkan ahli keluarganya, Baginda mendoakan : 
"Aku menitipkan kalian kepada Allah yang tidak akan hilang titipan-Nya." 
(Riwayat Ahmad dan Ibn Majah).

  • Dipetik dan diubah suai daripada Ensiklopedi Adab Islam Menurut al-Quran dan as-Sunnah karangan Abdul Aziz bin Fathi al-Sayid Nada.

0 komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...